Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κυριαρχία υπό αίρεση;

Tου Μανώλη Κοττάκη

Το 38,7% εκείνων που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην πατρίδα μας, σύμφωνα με τη μέτρηση της About People. Ήτοι σε απόλυτους αριθμούς το 16% της εκλογικής της δύναμης. Ήτοι το 15% του 41%.

Με βάση το εύρημα αυτό αλλά και άλλους δείκτες των πρόσφατων μετρήσεων, ο σκληρός πυρήνας της δύναμης της Ν.Δ. είναι το 25%. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της, άλλοι πασοκογενείς, άλλοι φιλελεύθεροι και άλλοι δεξιοί ούλτρα, έχουν τα θέματά τους.

Πρόχειρη μελέτη των ποιοτικών στοιχείων όλων των τελευταίων μετρήσεων από την Alco και την Prorata έως τη Marc και την Opinion Poll αποκαλύπτουν μια εικόνα εκτεταμένης δυσφορίας, έστω κι αν αυτή σκεπάζεται από την πρωτιά της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, την καταλληλότητα του πρωθυπουργού και από τα χάλια της αντιπολίτευσης ελάσσονος και ήσσονος. Αριστερής και Δεξιάς.

Σε όλες τις μετρήσεις ο κόσμος δυσφορεί για την ακρίβεια, για την εικόνα της κυβέρνησης, για την αλαζονεία των υπουργών, για την πορεία της οικονομίας, για πολλά.

Η μέτρηση της Αbout People δείχνει, μάλιστα, ότι η πηγή της δυσφορίας είναι οι γυναίκες, ο πλέον αμείλικτος τιμωρός του εκλογικού σώματος.

Η παράταξη απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την εικόνα της πολιτικής κυριαρχίας της και, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Υπάρχουν όμως δύο βασικά δεδομένα: Οι ευρωεκλογές του 2024 δεν έχουν αυτή τη στιγμή διακύβευμα. Δεν ξέρουμε αν θα αποκτήσουν αν εκπέσουν από τις έδρες τους οι «Σπαρτιάτες» ή αν η πίεση για συμφωνία με την Τουρκία γίνει ασφυκτική.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, διακύβευμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και ας ψέλλισε κάτι για την πολιτική σταθερότητα στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο κύριος Μητσοτάκης.

O Λεωνίδας Κύρκος είχε τονίσει κάποτε στον Ανταίο Χρυσοστομίδη πως «αν δεν δεσμεύσεις τους Έλληνες σε ένα δίλημμα για να σου απαντήσουν, λειτουργούν αλλοπρόσαλλα».

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως, όταν μολύνεται το πολιτικό (υπ)έδαφος γύρω σου, δεν θα αργήσει η μέρα που η μόλυνση θα φτάσει και στην αυλή σου.

Ο δεξιός ψηφοφόρος καταρχάς δεν προδίδει. Απέχει. Αλλά επειδή η νέα εκλογική βάση της Ν.Δ. συγκροτείται σε μεγάλο ποσοστό από τέως ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκαν για τον Κατρούγκαλο, υπάρχουν και τμήματα αυτής που δεν τιμωρούν με αποχή, όπως οι φιλήσυχοι δεξιοί. Μετακομίζουν.

Με ποιον τρόπο θα τους συγκρατήσει να μην αναχωρήσουν προς την ψήφο διαμαρτυρίας στην αντιπολίτευση ο κύριος Μητσοτάκης είναι άγνωστο.

Οι πολιτικές θυσίες στελεχών του για την υπόθεση των υποκλοπών και για τα Τέμπη είναι δύσκολες. Δίκοπο μαχαίρι.

Όσο για την ακρίβεια, άριστη η επικοινωνία με τις «εφόδους» στα σούπερ μάρκετ, αλλά ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και τέως σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη, προερχόμενος από το βενιζελικό στρατόπεδο, Θεόδωρος Πελαγίδης ήταν ξεκάθαρος: «Μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές». Γκρέμισε το αφήγημα του πρωθυπουργού.

Υπάρχει και κάτι άλλο, τέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, ναι. Αλλά υπό τη νέα του ηγεσία απελευθερώνονται τα δαιμόνια.

Αν ο πρόεδρός του δεν έχει πρόβλημα να απευθύνεται στους νοικοκυραίους τους οποίους ο αποχωρήσας Φίλης αποκαλούσε υποτιμητικά «κυρ Παντελήδες», τότε όλοι μπορούν εφεξής να απευθύνονται σε όλους και όλοι μπορεί να κλέψουν, λιγότερες ή πολλές, ψήφους από όλους.

Η μόλυνση του πολιτικού εδάφους είναι επικίνδυνη εξέλιξη, λοιπόν. Όταν διαβρώνονται οι γύρω σου, σύντομα θα διαβρωθείς κι εσύ. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.