Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέο «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα

Με ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και μεταφορές είναι αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τη δεδομένη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κάποια επισιτιστική κρίση και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την επάρκεια τροφίμων. Ωστόσο, το ράλι των τιμών, ως απόρροια του ράλι στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων (μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία), έχει δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις: στους παραγωγούς και στην μεταποίηση, μέχρι και τους τελικούς καταναλωτές.

 

Τα περιθώρια κέρδους παραγωγών και εταιρειών έχουν εξανεμιστεί, καθώς οι σημαντικές ανατιμήσεις που έχουν περάσει στο ράφι, έχουν οδηγήσει σε μειωμένους όγκους πωλήσεων και πτώση της συνολικής ζήτησης.

SOS από τους κτηνοτρόφους

 

Ξεκινώντας από τους παραγωγούς, έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας, τα πολύ ακριβότερα λιπάσματα, αλλά και τις ζωοτροφές σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους.

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ελαφρύνει σε κάποιο ποσοστό τα υπέρογκα βάρη τους, ωστόσο δεν τα έχουν αντισταθμίσει πλήρως.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Η μέση τιμή στο πρόβειο γάλα κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,20 – 1,35 ευρώ/ λίτρο, ωστόσο όπως λένε, ακόμα και τιμές της τάξης του 1,50 ευρώ/ λίτρο, δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές.

 

Με την τιμή της μηδικής να ξεπερνάει τα 28 λεπτά/ κιλό από 18 ευρώ πέρυσι και το ενσίρωμα σανού να έχει φτάσει να κοστίζει 20-22 λεπτά, η επιβάρυνση στο κόστος είναι σημαντική.

 

Η αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας σε καλαμπόκι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης της ιδιοπαραγωγής στη χώρα μας, ενώ πολλά ποντάρουν οι παραγωγοί στην καταβολή από φέτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Κρίσιμο ζήτημα είναι εξάλλου να κατευθύνεται μεγαλύτερο μέρος των καλαμποκιών για ζωοτροφές και όχι για παραγωγή βιοκαυσίμων.

Απώλειες 30% στο ζωϊκό κεφάλαιο

 

Ουκ ολίγοι κτηνοτρόφοι, έχουν επιλέξει να οδηγούν περισσότερα (θηλυκά) ζώα στα σφαγεία, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος, με τις απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο να φθάνουν ακόμη και το 30%.

 

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος στη Νάξο, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή γραβιέρας. Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αγοράσουμε γάλα από άλλη περιοχή γιατί η γραβιέρα είναι ΠΟΠ. Η μείωση στο γάλα φτάνει στους 7 – 8 τόνους κάθε μέρα». Ο κ. Καπούνης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν στην χώρα μας ζωοτροφές», προσθέτοντας ότι έκανε εισαγωγή από Βουλγαρία ενσίρωμα καλαμποκιού με τιμή στα 105 ευρώ τον τόνο, συν τα μεταφορικά, για να έρθει στο νησί.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι η μείωση των κοπαδιών είναι μεγάλη στη χώρα μας και τους επόμενους μήνες θα οδηγηθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ζώων στα σφαγεία και θα γίνει ορατό το πρόβλημα – που τονίζουμε εδώ και καιρό – της μείωσης στην παραγωγή γάλακτος.

 

Κατέθεσε μάλιστα πρόσφατα τις προτάσεις του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την κτηνοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, ζητώντας να δοθεί:

  • για τις αγελάδες 200 € /ζώο,
  • για μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών 100 € /ζώο,
  • για μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150 € /ζώο και
  • για μοσχίδες αναπαραγωγής 500 € /ζώο.
  • Ταυτόχρονα ζητήθηκε να αυξηθεί η ενδεικτική τιμή άρα και ο προϋπολογισμός για τα αιγοπρόβατα σε 20€ ανά θηλυκό ζώο από 12€, αλλά και να αυξηθεί δραστικά το ποσό και η ανά στρέμμα ενίσχυση στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ψυχανθών ζωοτροφών η οποία να αποδίδεται κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν.

 

Ακόμη ο ΣΕΚ ζήτησε ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ για όλη την κτηνοτροφία, έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη ενός μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.