Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
RadioGamma Live

 

Spotify: Θα λανσάρει υπηρεσία μουσικών ρεμίξ με τεχνητή νοημοσύνη στις αρχές του

Το Spotify σχεδιάζει να λανσάρει στις αρχές του 2027 μια νέα υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τα δικά τους remixes και διασκευές τραγουδιών. Παράλληλα, η πλατφόρμα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα, προσπαθώντας να πείσει τους καλλιτέχνες να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Financial Times, ο σουηδικός όμιλος streaming στοχεύει στη διάθεση της υπηρεσίας κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με πιθανή επίσημη παρουσίαση κοντά στην τελετή των βραβείων Grammy τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει στους συνδρομητές επιπλέον 4 έως 5 δολάρια τον μήνα για τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Η υπηρεσία θα επιτρέπει στους επί πληρωμή συνδρομητές να χρησιμοποιούν εργαλεία AI για να παραλλάσσουν δημοφιλή κομμάτια,  μετατρέποντας, για παράδειγμα, ένα φολκ τραγούδι σε χορευτικό ή κάνοντας έναν καλλιτέχνη να ακούγεται σαν να διασκευάζει τη μουσική ενός άλλου.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα και η τιμολόγηση δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και ενδέχεται να αλλάξουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ το Spotify αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τις δισκογραφικές εταιρείες και τους καλλιτέχνες

Η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για τις απαραίτητες άδειες χρήσης με τη Sony Music και τη Warner Music. Αντίθετα, έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνίες με την Universal Music Group, την ανεξάρτητη κοινοπραξία αδειοδοτήσεων Merlin και τη γαλλική εταιρεία Believe.

Το λανσάρισμα αυτό αποτελεί σημαντικό τεστ για το αν η μουσική βιομηχανία μπορεί να μετατρέψει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη σε νέα πηγή εσόδων, την ώρα που η τεχνολογία αυτή προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα δημιουργών.

Σύμφωνα με πηγές του χώρου, το Spotify και η Universal, η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, πραγματοποιούν συναντήσεις με μεμονωμένους καλλιτέχνες για να τους πείσουν να διαθέσουν τη μουσική τους στη νέα υπηρεσία. Η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για τις απαραίτητες άδειες χρήσης με τη Sony Music και τη Warner Music.

Η εξασφάλιση της θετικής ανταπόκρισης των μεγάλων σύγχρονων σταρ αποδεικνύεται πιο δύσκολη σε σχέση με εκείνη παλαιότερων, καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν, ακόμη κι αν η δισκογραφική τους εταιρεία έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία με το Spotify.

Πώς θα λειτουργεί αυτή η νέα υπηρεσία του Spotify

Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα διαφέρει από τις εφαρμογές δημιουργίας μουσικής AI όπως το Suno, οι οποίες δημιουργούν εντελώς νέα τραγούδια από γραπτές εντολές. Αντίθετα, το προϊόν του Spotify θα επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται ήδη υπάρχοντα κομμάτια καλλιτεχνών που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Βάσει του προτεινόμενου σχεδίου, τα δικαιώματα από τα remixes που δημιουργούν οι χρήστες θα επιστρέφουν στους αρχικούς δημιουργούς. Παράλληλα, το Spotify αναπτύσσει σύστημα ώστε τα remixes να εμφανίζονται σε playlists, με τις αναπαραγωγές τους να προσμετρώνται στα στατιστικά των αυθεντικών τραγουδιών στα charts της πλατφόρμας.

Με πληροφορίες από Financial Times 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.