Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΙΝΚΑ για ηλεκτρικό: Η ρήτρα δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση

Δεν έχουν τέλος τα υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος, με την πλειοψηφία των καταναλωτών να μην μπορούν να τους πληρώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κ. Ράνιας που καλείται να πληρώσει 1.357 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.073 είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Μου ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός 1.357 ευρώ, με ρήτρα 1073,39 για σπίτι 80 τετραγωνικών. Ζω με το γιο μου, είμαστε δύο άτομα. Φέτος έκανε πολύ κρύο. Έχουμε θέρμανση μόνο με ρεύμα. Κοίταξα και τους προηγούμενους λογαριασμούς, η κατανάλωσή μας είναι ελάχιστα πάνω σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι είχα δώσει 600 ευρώ εκκαθαριστικό. Μέσα στο λογαριασμό που ήρθε είναι και έκπτωση 393 ευρώ. Το λογαριασμό μου δεν μπορώ να τον πληρώσω», περιέγραψε στο Mega.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η κ. Λία, στην οποία ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός 931 ευρώ, με τα 778 να είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Πέρυσι την ίδια εποχή είχα δώσει 218 ευρώ. Στο σπίτι είμαι εγώ, ο γιος μου και ο εγγονός μου που τον κρατάω κάποιες μέρες. Ο γιος μου δουλεύει, όλη μέρα λείπει. Το σπίτι είναι γύρω στα 90 τετραγωνικά», εξήγησε η κ. Λία.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

«Είναι παράνομη και καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν αφορά σε κόστος ρεύματος. Είναι ένας μηχανισμός άντλησης υπερκερδών για τους παρόχους. Μπήκε από τον Αύγουστο το 2021 χωρίς να ενημερωθούν οι καταναλωτές» είπε ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος.

«Η ρήτρα δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση. Μπορεί να μπει μόνο σε καταναλωτές με ψηφιακό ρολόι, που είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, υπάρχει παράβαση και εκεί», τόνισε.

«Εκείνο που μπορείτε να κάνετε, επειδή οι πάροχοι συνεχίζουν και κόβουν τα ρολόγια και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται, προσφεύγετε στο ΙΝΚΑ στο δικόγραφο της συλλογικής αγωγής, περιμένουμε να δικάσουμε την 1η Ιουνίου. Για να μη σας κόψουν το ρεύμα, κάνουμε ένα διακανονισμό με τους παρόχους, πληρώνουμε την πρώτη δόση και τηρούμε επιφύλαξη κάτω από την υπογραφή μας. Δεν μπορούν να απαγορεύουν σε κανένα Έλληνα πολίτη το δικαίωμα στη δικαστική προστασία», εξήγησε.

«Είναι εξοντωτικά τα ποσά. Αυτά είναι χρήματα που έχουν πληρωθεί χωρίς να αντιπροσωπεύουν κατανάλωση. Αντιπροσωπεύουν ένα χρηματιστηριακό δείκτη που τον απομυζούν οι πάροχοι με τρόπο ανεξέλεγκτο επί μήνες. Η έκπτωση που έχουν λάβει οι καταναλωτές είναι μια κοροϊδία», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Αλεξόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.