«Φωτιά» έχουν βάλει οι τιμές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τους καταναλωτές να αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος του που εμφανίζεται αυξημένο από 20 έως 50% σε σχέση με πέρυσι.
Τα φετινά Χριστούγεννα φαίνεται πως θα κοστίσουν περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Πέρσι το τραπέζι για 6 – 8 άτομα κόστιζε από 83€ έως 114€, ενώ φέτος από 98€ έως 172€, αύξηση δηλαδή από 19% έως και 50%.
Τρόπους να μειώσουν το κόστος του τραπεζιού των Χριστουγέννων αναζητούν πολλοί καταναλωτές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέτος αντί για γαλοπούλα θα επιλέξουν κοτόπουλο.
Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στο κρέας. Η γαλοπούλα παρουσιάζει αύξηση 43%, από τα 6,85€ που κόστιζε πέρσι, φέτος το κιλό φτάνει τα 9,80€, μια αύξηση 43%.
Το χοιρινό αυξήθηκε κατά 59%, από 4,15€ το κιλό, κοστίζει 6,60€ το κιλό, ενώ το μοσχάρι αυξήθηκε κατά 14%, από 10,50 €/ κιλό, στα 13 €/ κιλό.
«Φωτιά» έχουν πάρει και τα συνοδευτικά, τυριά και σαλάτες. Ενδεικτικά, οι ντομάτες αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με πέρσι, ενώ το κρασί κατά 19.
Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι από τα ακριβότερα της τελευταίας 20ετίας.