Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ κρούει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο οποίος τονίζει πως απέναντι στις προκλήσεις «πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το κόστος ζωής των πολιτών» και πως για τον σκοπό αυτό η Ελλάδα λαμβάνει «στοχευμένα μέτρα ανακούφισης».
Μιλώντας στο podcast του Gideon Rachman ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «εάν αυτή η κρίση συνεχιστεί στο ορατό μέλλον θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις υπό την έννοια του επίμονα υψηλότερου πληθωρισμού και της χαμηλότερης ανάπτυξης, και αυτό θα μας αναγκάσει όλους να αναπροσαρμόσουμε κατά κάποιον τρόπο τον οικονομικό μας σχεδιασμό».
«Το κόστος ζωής πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα»
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «το κόστος ζωής πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και σημειώνει πως «όσον αφορά την Ελλάδα, αξιοποιούμε όποιο δημοσιονομικό περιθώριο διαθέτουμε».
«Έχουμε επιτύχει πολύ εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025, οπότε διαθέτουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για στοχευμένα και προσωρινά μέτρα ανακούφισης, αλλά φυσικά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό» αναφέρει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι αρκετά σοβαρές, αν ο πόλεμος αυτός συνεχιστεί. Ασφαλώς, όμως, δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Ως Ελλάδα, πάντα υποστηρίζαμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων».
«Αντιπροσωπεύουμε 25% της παγκόσμιας ναυτιλίας»
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, μας απασχολούσε πριν καν αρχίσει αυτός ο πόλεμος. Πρόκειται, ιστορικά, για μείζονα προτεραιότητα για την Ελλάδα (…) Αντιπροσωπεύουμε το 25% της παγκόσμιας ναυτιλίας, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε παρουσία και στην Ερυθρά Θάλασσα» τονίζει.
Παράλληλα, δήλωσε πως η επιβολή τελών στα Στενά του Ορμούζ, για την οποία έχει προειδοποιήσει το Ιράν «θα έθετε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Πιστεύω ότι θα ήταν εντελώς απαράδεκτο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για σχεδόν κάθε άλλη χώρα που επωφελείται από το ελεύθερο εμπόριο. Είναι καθαρός εκβιασμός. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το δεχτεί».
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ενεργή στον Κόλπο»
«Η Επιχείρηση «ASPIDES», μια ευρωπαϊκή επιχείρηση με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό ελληνική ηγεσία. Δυστυχώς, πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση. Έτσι, όταν υποστηρίζουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ενεργή στον Κόλπο, σε μια εποχή που είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να οικοδομήσει στρατηγική εταιρική σχέση με τις χώρες του Κόλπου» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν είναι μία επιχείρηση που αφορά «διελεύσεις από το Ορμούζ» αλλά την Ερυθρά Θάλασσα και ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής.
Η επέκταση της επιχείρησης «ASPIDES» στο «τραπέζι»
«Κύριος στόχος της ήταν η προστασία εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι. Τα πλοία μας, για παράδειγμα, έχουν εμπλακεί και κατορθώσει να καταρρίψουν drone των Χούθι, χρησιμοποιώντας τα ελληνικής κατασκευής συστήματα κατά drones».
«Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιχειρησιακό μοντέλο. Ένα από τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι η παράταση και η επέκταση της εντολής της επιχείρησης «ASPIDES», ώστε να συμπεριλάβει και μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή».
Διευκρίνισε, δε, πως «δεν είναι ρεαλιστικό να προσκοδούμε ότι οποιοσδήποτε θα στείλει πλοία σε μια γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σχεδόν στρατιωτικής σύρραξης. Επομένως, χρειαζόμαστε, πρώτα απ’ όλα, μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Και μετά από αυτό, αν προκύψει ανάγκη για ειρηνευτική επιχείρηση, σίγουρα εμείς ως Ελλάδα θα ήμασταν πρόθυμοι να συμμετάσχουμε. Έχουμε το μοντέλο, το έχουμε κάνει ήδη, και θα ενθάρρυνα άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν σοβαρά την αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου για τις σχέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οι δύο κυβερνήσεις έχουν «κοινό συμφέρον για μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειο, αλλά υπάρχουν επίσης ισχυροί οικονομικοί δεσμοί, ισχυροί αμυντικοί δεσμοί, συνεργασίες μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας, πολλές ισραηλινές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και η σύγκλιση των τεχνολογικών οικοσυστημάτων μας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνεργασία που δεν περιορίζεται απλώς σε γεωπολιτικές προτεραιότητες».
Ο ίδιος υποστήριξε, πως παρά τη συνεργασία, «ήμασταν αρκετά επικριτικοί για όσα συνέβησαν στη Γάζα. Ήμασταν αρκετά επικριτικοί δημοσίως για όσα συνέβαιναν στον Λίβανο». Παράλληλα, δήλωσε πως «διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους άλλους περιφερειακούς παίκτες» σε όλες της χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και τον Λίβανο με στόχο η Ελλάδα να διαδραματίσει «ρόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας στην Πελοπόννησο με υψηλόβαθμους Υπουργούς από τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, καθώς και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με αντικείμενο τις προσπάθειες επίλυσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.