Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Σελήνη ήταν κάποτε καλυμμένη από έναν ωκεανό μάγματος, νέα στοιχεία

Πριν περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένας πρωτοπλανήτης στο μέγεθος του Άρη, που ονομάζεται Θεία, συγκρούστηκε με έναν άλλο μεγαλύτερο πρωτοπλανήτη. Η σύγκρουση ήταν τόσο καταστροφική που η Θεία σχεδόν εξαφανίστηκε, ενώ ο άλλος πρωτοπλανήτης εκτόξευσε μεγάλο μέρος της ύλης του στο διάστημα. Αυτό το υλικό, αναμειγμένο με τα απομεινάρια της Θείας, σταδιακά σχημάτισε τον δορυφόρο μας: τη Σελήνη.

Αυτή η θεωρία είναι η επικρατέστερη για το πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη, και μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου προσφέρει νέα στοιχεία για την υποστήριξή της, αλλά παράλληλα εγείρει ερωτήματα για τις λεπτομέρειες του μοντέλου που περιγράφει τη σύγκρουση. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την αποστολή Chandrayaan-3, η οποία συνέλεξε δείγματα από περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης.

Ο Santosh Vadawale, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι η θεωρία περιλαμβάνει την “υπόθεση του ωκεανού μάγματος”. Η ενέργεια από τη σύγκρουση θα είχε λιώσει τα εξωτερικά στρώματα της Σελήνης, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο ωκεανό μάγματος που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας ολιβίνη, ενός βαρέως μεταλλικού ορυκτού, στα δείγματα που συλλέχθηκαν, ήταν απρόσμενη και μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των μοντέλων που περιγράφουν τον σχηματισμό της Σελήνης.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.