Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Επιτυχημένα τα πρώτα πειράματα καλλιέργειας τροφίμων στον Άρη

Οι μεγάλες κρατικές διαστημικές υπηρεσίες, προετοιμάζουν τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη αλλά και τη δημιουργία των πρώτων βάσεων με στόχο την αποίκηση του Κόκκινου Πλανήτη. Ωστόσο όμως προκύπτει ένα πρόβλημα και αυτό είναι η διατροφή των ανθρώπων που θα βρίσκονται στον Άρη.

πειράματα τροφίμων Άρη

Είναι προφανές ότι μεταφορά τροφίμων από τη Γη στον Άρη είναι μη πρακτική, ασύμφορη οικονομικά και ριψοκίνδυνη. Διάφορες επιστημονικές μελέτες που έγιναν τελευταία, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα αυτό.

Σε ένα θερμοκήπιο στην Ολλανδία ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι βρήκε έναν τρόπο που δείχνει πολλά υποσχόμενος για τη βελτιστοποίηση διαστημικών γεωργικών καλλιεργειών με βάση τη μέθοδο του intercropping ή συγκαλλιέργειας.

Η συγκαλλιέργεια στον Άρη θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής λαχανικών. Μπόρεσαν να καλλιερργήσουν ντοματίνια, αρακά, καρότα σε γλάστρες με χώμα προσομοιωμένο σαν αυτό του Άρη.

Η συγκαλλιέργεια περιλαμβάνει τη φύτευση αμοιβαία επωφελών τύπων καλλιεργειών στην ίδια περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, η φύτευση πράσινου μπιζελιού κοντά σε φυτά ντομάτας, για παράδειγμα, βοηθά τα φυτά ντομάτας δεσμεύοντας το άζωτο στο έδαφος, ενώ με τη λήψη αζώτου από τον αέρα το μετατρέπουν σε αμμωνία που απελευθερώνεται στο έδαφος, χρησιμεύοντας ως ένα είδος λιπάσματος για την ντομάτα.

Για να διαπιστώσουν αν η συγκαλλιέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει τους μελλοντικούς αποίκους του Άρη να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή λαχανικών οι ερευνητές γέμισαν γλάστρες με απομίμηση αρειανού ρεγόλιθου (ένας είδος χώματος) και με κανονικό χώμα και τις τοποθέτησαν σε ένα μεγάλο θερμοκήπιο.

Στη συνέχεια φύτεψαν τρία είδη καλλιεργειών: ντομάτες, καρότα και πράσινα μπιζέλια. Κάποια φυτεύτηκαν μόνα τους σε μια γλάστρα, ενώ άλλα αναμείχθηκαν με άλλα φυτά για να δουν πώς θα συμβίωναν σε ένα μόνο δείγμα χώματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυτά ντομάτας στις γλάστρες με ντομάτες και μπιζέλια αναπτύχθηκαν καλύτερα από εκείνα που καλλιεργούνταν μόνα τους. Οι ντομάτες μεγάλωσαν περισσότερο και είχαν περισσότερο κάλιο. Διαπίστωσαν επίσης ότι η προσθήκη άμμου στο χώμα σε ορισμένες από τις γλάστρες αύξησε την ανάπτυξή τους. Δεν συνέβη το ίδιο όμως για τα μπιζέλια και τα καρότα, τα οποία προτίμησαν να αναπτυχθούν μόνα τους.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.