Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Curiosity ανιχνεύει ζωή και οξυγόνο στον Άρη – Δείτε φωτογραφία

Πετρώματα που εξετάστηκαν από το Curiosity σε μια αρχαία αποξηραμένη λιμνοθάλασσα στον Άρη αποκάλυψαν συνθήκες που πιθανότητα ήταν κατοικήσιμες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Εκεί σε πετρώματα στον κρατήρα Gale, το Curiosity βρήκε μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα οξειδίου του μαγγανίου, ένα ορυκτό που συνήθως συναντάται συνήθως σε λίμνες στη Γη λόγω των ιδιαίτερα οξειδωτικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, γεγονός που προκαλεί το σχηματισμό κρυστάλλων μαγγανίου παρουσία οξυγόνου.

Στη Γη, αυτού του είδους οι αποθέσεις λαμβάνουν χώρα λόγω του υψηλού οξυγόνου στην ατμόσφαιρά μας, που παράγεται από τη φωτοσύνθεση και τα μικρόβια, εξηγεί ο γεωχημικός Patrick Gasda. Στον Άρη δεν έχουμε ενδείξεις για ζωή και ο μηχανισμός παραγωγής οξυγόνου στην αρχαία ατμόσφαιρα του είναι ασαφής, οπότε το πώς σχηματίστηκε και συγκεντρώθηκε εδώ το οξείδιο του μαγγανίου είναι πραγματικά αινιγματικό.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μεγαλύτερες διεργασίες που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα του Άρη ή στο επιφανειακό νερό και δείχνουν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την κατανόηση της οξείδωσης που λαμβάνει χώρα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο κρατήρας Gale

mars landscape

Ο Gasda και οι συνεργάτες του προέβησαν σε μια προσεκτική μελέτη του μαγγανίου όπως αναλύθηκε από τη ChemCam του Curiosity, η οποία χρησιμοποιεί ένα laser για να εξατμίσει τα ορυκτά και στη συνέχεια αναλύει το φως για να προσδιορίσει τη σύνθεσή τους. Οι ερευνητές διερεύνησαν διαφορετικούς μηχανισμούς για την καταβύθιση του μαγγανίου στη λίμνη του κρατήρα Gale: δηλαδή να ήρθε είτε από το νερό της λίμνης ή από τα υπόγεια ύδατα μέσω πορώδους άμμου.

Όλοι οι μηχανισμοί απαιτούν την παρουσία ιδιαίτερα οξειδωτικών συνθηκών, και αφού έτρεξαν διάφορες προσομοιώσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η καταβύθιση οξειδίων του μαγγανίου κατά μήκος μιας όχθης σε μια λίμνη με ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο.

Αυτό αποτελεί, όπως λένε, μια ακόμη απόδειξη για ένα μακροχρόνιο και κατοικήσιμο  περιβάλλον στον αρχαίο κρατήρα Gale στον Άρη, καθώς μπορεί να χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί οξείδιο του μαγγανίου, ανάλογα με τα επίπεδα οξυγόνου.

Από πού προήλθε αυτό το οξυγόνο είναι ένα άλλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, αν και είναι πιθανό ότι οι προσκρούσεις μετεωριτών στις αρχές της ιστορίας του Άρη θα μπορούσαν να έχουν απελευθερώσει οξυγόνο από επιφανειακές αποθέσεις πάγου. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα προσφέρουν μια δελεαστική προοπτική για την αναζήτηση ιχνών αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.