Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τον πλήρωσαν $1.16 δις για να αποτρέψει αστεροειδή από το να πέσει στην Γη και θα τον χρειαστούμε

Η NASA πλήρωσε έναν επιστήμονα $1 δις για να σκεφτεί ένα πλάνο για να αποτρέψει αστεροειδή από το να πέσει στην Γη και πιθανότατα θα τον χρειαστούμε. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αστεροειδής Bennu έχει πιθανότητες να πέσει στην Γη το 2184. Για αυτό η ανθρωπότητα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον σταματήσει ώστε να γλυτώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Οι πιθανότητες μπορεί να μην είναι μεγάλες για μια σύγκρουση, όμως ο Bennu έχει τις περισσότερες πιθανότητες μέχρι στιγμής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αυτό δεν είναι ένα project που μπορεί να ολοκληρωθεί σε βάθος λίγων χρόνων, αλλά απαιτεί σχεδιασμό και δοκιμές μέχρι να είμαστε σίγουροι πως όταν χρειαστεί, θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Για αυτό τον λόγο η NASA επένδυσε $1.16 δις στον σχεδιασμό και την δοκιμή ενός τρόπου ώστε να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδή, ώστε να μην χτυπήσει την Γη. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο ειδικός Dante Lauretta.

O Lauretta δήλωσε στην Daily Mail:

H NASA με βράβευσε με 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η αποστολή δεν ήταν μόνο να φτάσει ένα διαστημόπλοιο σε αστεροειδή, αλλά να φέρει και ένα κομμάτι πίσω στην Γη, δήλωσε ο Lauretta.

To 2016 η NASA στα πλαίσια του προγράμματος, εκτόξευσε το OSIRIS-REx, που έφτασε στον Bennu και κατάφερε να συλλέξει δείγμα, επιστρέφοντάς το στην Γη. Στον αστεροειδή έφτασε το 2020 και επέστρεψε το δείγμα στην Γη στα τέλη του 2023, γιατί όπως καταλαβαίνουμε, οι αποστάσεις που έπρεπε να διανύσει ήταν τεράστιες.

Τώρα έχουμε το δείγμα στην Γη και αυτά που τα ευρήματα από τον Bennu είναι απίστευτα, ενώ θα μας βοηθήσουν να μάθουμε πως θα τον εκτρέψουμε από την τροχιά του, ώστε να μην χτυπήσει την Γη.

Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή των ΗΠΑ σε αστεροειδή, που συγκέντρωσε δείγματα από την επιφάνειά του.

Η Lauretta είπε ότι ήταν «μια ευκαιρία να καθορίσουμε αν θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την καταστροφή».

Τι θα συμβεί όμως αν ο Bennu χτυπήσει την Γη; Ο Lauretta απαντά:

«Η μία πλευρά είναι πως δεν θα άλλαζε κάτι στην Γη σαν πλανήτη. Η τροχιά της και ο άξονάς της δεν θα άλλαζαν. Από την άλλη πλευρά όμως και την πιο σχετική, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Η πτώση του Bennu στην Γη θα ήταν ισοδύναμη με μια έκρηξη 1450 μεγατόνων TNT. Αυτό είναι τρεις φορές περισσότερο από την συνολική ενέργεια που δαπανήθηκε κατά την διάρκεια όλων των πυρηνικών δοκιμών στην ιστορία. Θα άφηνε έναν κρατήρα πλάτους 6.5 χιλιομέτρων και βάθους 800 μέτρων. Όμως αυτό θα ήταν το λιγότερο. Η πρόσκρουση θα προκαλέσει σεισμό 6.7 ρίχτερ σε μεγάλη ακτίνα, ενώ αμέσως θα υπάρχουν άνεμοι 20 φορές ισχυρότεροι από τυφώνα κατηγορίας 5.

Κτήρια και φυσικό περιβάλλον κοντά στην πρόσκρουση θα ισοπεδωθούν και οι επιζώντες θα είναι ελάχιστοι, ενώ θα καθορίζονται από την πυκνότητα του πληθυσμού, ανάλογα με το σημείο πρόσκρουσης.

Οι μεγαλύτεροι βράχοι που θα εκτιναχθούν από το σημείο πρόσκρουσης με τον Bennu, θα έχουν μέγεθος 16όροφου κτηρίου.

«Στη συνέχεια, οι διακοπές ρεύματος, οι ελλείψεις τροφίμων και νερού και οι διακοπές ρεύματος στις επικοινωνίες θα διαρκέσουν μήνες καθώς η περιοχή παρέμενε απρόσιτη».

Το δείγμα που κατάφερε να συλλέξει η ομάδα του Lauretta θα μας δώσει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τον αστεροειδή, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι.

Οι αστεροειδείς είναι μάζες από πέτρες, που μένουν συγκεντρωμένες σε ένα σημείο λόγω της βαρύτητας. Όμως αυτό που τις κρατάει σε εκείνο το σημείο είναι κατά βάση η βαρύτητα του αστεροειδούς και μόνο. Για αυτό έχουμε αναπτύξει το DART, με το οποίο ένα διαστημικό σκάφος πέφτει με ταχύτητα πάνω σε έναν αστεροειδή, ώστε να αλλάξει τον σχηματισμό του και την τροχιά του. Σε αυτές τις αποστάσεις μεταξύ αστεροειδούς και Γης, ακόμα και μία μοίρα να αλλάξει οι τροχιά, όταν θα φτάσει κοντά στην Γη, δεν θα την χτυπήσει αλλά θα την προσπεράσει από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η εξερεύνηση του διαστήματος και η άνθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας θα βοηθήσουν σημαντικά στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Πολλοί θα πουν πως δεν κοιτάμε τον κόσμο που πεινάει και στέλνουμε σκάφη στο διάστημα. Το ίδιο μπορεί όμως να ισχυριστεί για αθλητές και καλλιτέχνες που βγάζουν όσα τα προγράμματα της NASA και τα ερευνητικά προγράμματα, με την διαφορά πως η προσφορά τους στην ανθρωπότητα δεν είναι η ίδια.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.