Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

To Voyager 1 επανήλθε στη ζωή δίνοντας ελπίδες για τον βετεράνο του διαστήματος

Το Voyager 1 φαίνεται να τα έχει χάσει την τελευταία περίοδο, κυρίως λόγω ηλικίας και είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Την τελευταία περίοδο στέλνει στην Γη μια σταθερή ροή ασυναρτησιών, κάτι που συμβαίνει από τον Νοέμβριο του 2023. Οι επιστήμονες ανησυχούν και προσπαθούν να λάβουν όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται από τον βετεράνο του διαστήματος που μας έχει προσφέρει τόσα πολλά εδώ και 47 χρόνια.

Οι μηχανικοί της NASA όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν απτόητοι για την διάσωση τόσο του σκάφους, όσο και των δεδομένων που κουβαλάει. Στις 3 Μαρτίου η NASA “σκούντησε” το διαστημόπλοιο, που βρίσκεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Αυτό το σκούντηγμα μπορεί να το έφερε πίσω στην ζωή, λίγο πριν το χείλος του γκρεμού, όπως ανακοίνωσε η NASA την περασμένη Τετάρτη.

Οι μηχανικοί της NASA εντόπισαν ένα ασυνήθιστο σύνολο δεδομένων ως απάντηση στο σήμα τους. Αυτό μπορεί να κρατά το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση του σήματος από το διαστημικό σκάφος, αναφέρει η NASA.

Τα σκάφη Voyager 1 και Voyager 2 μας δίνουν δεδομένα για το σύμπαν από τα τέλη της δεκαετίας των ’70s, όταν η NASA τα εκτόξευσε για πρώτη φορά το 1977. Τα δύο σκάφη κατέχουν μοναδική θέση στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, ως τα μόνα ανθρώπινα σκάφη που έχουν καταφέρει να βγουν έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Τα δύο σκάφη απέχουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη και μέρα με την μέρα αυτή η απόσταση μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς.

Μπορεί το σώμα τους να έχει γεράσει και τα βαριά όργανά τους να τα δυσκολεύουν, όμως τα δύο σκάφη συνεχίζουν να στέλνουν σκούντημα, με την NASA να σκαρφίζεται νέα κόλπα για να τα επαναφέρει στην ζωή.

Αυτά τα δύο σκάφη μας έδωσαν μια άνευ προηγουμένου εικόνα για το τι συμβαίνει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, παίρνοντας μετρήσεις από το βαθύ διάστημα και συλλέγοντας δεδομένα.

«Το σημαντικότερο είναι να κρατήσουμε αυτά τα δύο διαστημικά σκάφη λειτουργικά για όσο περισσότερο γίνεται»,  είπε η Suzanne Dodd, η υπεύθυνη έργου της NASA για το Voyager, στο Business Insider τον Ιανουάριο.

Το σφάλμα στα δεδομένα του Voyager 1 ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Είναι το τελευταίο από μια σειρά προβλημάτων στα συστήματα των γερασμένων σκαφών που  έπρεπε να NASA να αντιμετωπίσει. Μην ξεχνάμε πως τα σκάφη τρέχουν λογισμικό του 1977 με ότι σημαίνει αυτό, ενώ η επεξεργαστική τους ισχύ είναι ελάχιστη με βάση τα σημερινά δεδομένα. Δυστυχώς οι συνεχεία δυσλειτουργίες είναι σημάδια πως τα Voyagers βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους.

Όμως η NASA φαίνεται να έχει βρει μια λύση. Οι μηχανικοί γνωρίζουν πως το πρόβλημα του Voyager 1 βρίσκεται σε έναν από τους τρεις υπολογιστές που έχει ενσωματωμένους. Αυτοί συλλέγουν τα δεδομένα του ανιχνευτή, τα διαμορφώνουν κατάλληλα και τα στέλνουν πίσω στην Γη. Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στο υποσύστημα δεδομένων πτήσης ή FDS.

Το ping που έστειλε η NASA την πρώτη Μαρίου, επέστρεψε ένα μπερδεμένο σήμα, δύο ημέρες μετά, στις 3 Μαρτίου. Αυτή τη φορά όμως επέστρεψε δεδομένα που διέφεραν από την προηγούμενη ακαταλαβίστικη ροή δεδομένων του υπολογιστή.

Ένας από τους μηχανικούς της NASA, μέσω του Deep Space Network, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το σήμα, όπου βρήκε δεδομένα από την μνήμη του FDS. Αυτά τα δεδομένα περιέχουν οδηγίες και μεταβλητές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μηχανικοί για να δουν τι πήγε στραβά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλα τα δεδομένα έφτασαν στην Γη.

“Η ομάδα αναλύει τα δεδομένα. Η χρήση αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει για να βρούμε μια πιθανή λύση και η προσπάθεια για εφαρμογή θα πάρει χρόνο”, δήλωσε η NASA.

Άσχετα με το αποτέλεσμα, η τελευταία αποστολή των σκαφών θα συνεχιστεί. Ακόμα και χωρίς επικοινωνία με την Γη, τα δύο σκάφη θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο βαθύ διάστημα, μεταφέροντας πληροφορίες για την ανθρωπότητα στις χρυσές πλάκες που έχουν πάνω τους.

Η ελπίδα πως αυτές οι πληροφορίες θα φτάσουν σε κάποια νοήμονα όντα δεν θα σβήσει ποτέ και θα μείνει εκεί να μας θυμίζει το μεγαλείο της επιστήμης, της τεχνολογίας και του ανθρώπινου νου!

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.