Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι με την ανακάλυψη εντυπωσιακού ετρουσκικού τάφου – Ήταν κρυμμένος υπόγεια σε λαξευμένη σε βράχο νεκρόπολη

Ύστερα από χρόνια εργασίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν εντυπωσιακό ετρουσκικό τάφο που ήταν μερικώς κρυμμένος υπόγεια στη λαξευμένη σε βράχο νεκρόπολη του San Giuliano στο Barbarano, βόρεια της Ρώμης. Ξεχωρίζει για το μεγαλείο του, αλλά και γιατί έχει διατηρηθεί ακέραιος ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας.

Η ανακάλυψη έγινε στην νεκρόπολη του San Giuliano στο Barbarano, βόρεια της Ρώμης. Η ετρουσκική νεκρόπολη του San Giuliano είναι σκαλισμένη στους κοκκινωπούς βράχους του πάρκου Marturanum, μιας προστατευόμενης φυσικής περιοχής στο δήμο Barbarano Romano. Η νεκρόπολη είναι στον δρόμο μεταξύ Ρώμης και Viterbo.

Ο Τάφος της Βασίλισσας

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καμία γνωστή ετρουσκική νεκρόπολη δεν παρουσιάζει τέτοια ποικιλία και πλούτο τύπων ταφής όπως το San Giuliano. Χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου με σπηλαιώσεις, ο οποίος αποτελούσε σταθερά τμήμα ενός οικισμού ήδη από την εποχή του χαλκού.

Η ανακάλυψη έγινε ενώ οι ερευνητές καθάριζαν και ενοποιούσαν μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς λαξευμένους σε βράχο ταφικούς θαλάμους της περιοχής, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ..  Ο “Τάφος της Βασίλισσας” (Tomba della Regina), ένας από τους σημαντικότερους τάφους της νεκρόπολης, επιλέχθηκε για εργασίες στερεοποίησης και αποκατάστασης αυτή τη σεζόν. Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπή τρίπλευρη ταφή, λαξευμένη στον βράχο, πλάτους 14 μέτρων και ύψους 10 μέτρων, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Το όνομα του τάφου οφείλεται πιθανώς στο μεγαλείο του μεγέθους του.

Αυτός ο τύπος τάφου είναι κοινός κατά μήκος του βραχώδους τοίχου που βλέπει στο οροπέδιο του San Giuliano, όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός, και αντιπροσωπεύει την έκφραση των νέων αλλαγών στην ετρουσκική κοινωνία: νέες κοινωνικές τάξεις εμφανίζονται και καλύπτουν το χάσμα που υπήρχε κάποτε μεταξύ των αριστοκρατών και του ταπεινού πληθυσμού.

Ο νεοαποκαλυφθείς ετρουσκικός τάφος

Κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης εκκαθάρισης γύρω από τον Τάφο της Βασίλισσας, οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν κάτι που φαινόταν να είναι ένας δεύτερος μισοθαμμένος μνημειακός τάφος. Μετά την προσεκτική απομάκρυνση της πυκνής βλάστησης, η δομή αναδύθηκε σε όλο της το μεγαλείο

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν για να καθαριστεί η πρόσοψη αποκάλυψαν στην πραγματικότητα έναν ακόμη τάφο με τρεις θαλάμους, πάνω από τους οποίους υπήρχαν τρεις πόρτες. Ο τάφος ήταν μετά ακριβώς από τον τάφο της βασίλισσας και ήταν τέλεια διατηρημένους, ως προς το αρχιτεκτονικό του μέρος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χτίστηκε τον πέμπτο ή τέταρτο αιώνα π.Χ., λίγο μετά τον τάφο της βασίλισσας που είναι δίπλα.

Ο τάφος αναδεικνύει επίσης την τεχνική μαεστρία του ετρουσκικού πολιτισμού στην ανασκαφή μνημειακών ταφικών κατασκευών μέσα σε βράχους και σε βραχώδεις πλαγιές. Οι εργασίες συντήρησης και προσαρμογής των νεοανακαλυφθέντων τάφων αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Πηγή: enikos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.