Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Σύμπαντος βρίσκεται στη Γη

Αν και τα μαγνητάρια στο σύμπαν παρουσιάζουν τεράστια μαγνητικά πεδία, οι επιστήμονες στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven ανακάλυψαν μικροσκοπικά θαύματα μέσα σε γήινα εργαστήρια. Αναλύοντας συγκρούσεις βαρέων ιόντων, ανακάλυψαν μαγνητικά πεδία που σπάνε ρεκόρ και αποτυπώνονται στα προκύπτοντα θραύσματα, προσφέροντας πρωτοφανείς γνώσεις για τις υποατομικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής φυσικός Diyu Shen σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση αλληλεπίδρασης μαγνητικού πεδίου με πλάσμα κουάρκ-γκλουονίου (QGP), τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης. Μελετώντας τις συγκρούσεις όπου βαριοί πυρήνες συναντώνται ελαφρώς εκτός κέντρου, οι ερευνητές προβλέπουν την εμφάνιση μαγνητικών πεδίων που συναγωνίζονται εκείνα των μαγνηταρίων, αν και διαρκούν μόνο κλάσματα ενός νανοδευτερολέπτου.

Παρά τον φευγαλέο χαρακτήρα τους, αυτές οι εκρήξεις αφήνουν διακριτά ίχνη στα φορτισμένα σωματίδια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διαλευκάνουν τα μυστήρια της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του QGP. Μέσω σχολαστικής ανάλυσης, οι μικροσκοπικές συγκρούσεις της Γης αποκαλύπτουν δυνάμεις που ξεπερνούν τα καθημερινά μαγνητικά φαινόμενα, προκαλώντας την κατανόησή μας για το σύμπαν. Αυτή η εξερεύνηση φωτίζει τη λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ των θεμελιωδών συστατικών της ύλης, προσφέροντας ματιές στο κοσμικό δράμα που εκτυλίσσεται μέσα στα όρια των εργαστηριακών πειραμάτων.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.