Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες;

Εάν έχετε ήδη μια γάτα στο σπίτι ή θα φέρετε τώρα ένα γατάκι θα παρατηρήσετε πως κοιμάται πολλές ώρες.

Πιθανότατα μετά το πρώτο γεύμα της ημέρας που θα έπρεπε να της χαρίσει την κατάλληλη ενέργεια για παιχνίδι, αυτή θα επιλέξει να χουχουλιάσει και να κοιμηθεί. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Εάν αναρωτιέστε πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες αλλά και γιατί, διαβάστε προσεκτικά το άρθρο.

 

Πόσες ώρες όμως κοιμούνται οι γάτες;

 

Ο γατίσιος ύπνος έχει υπολογιστεί κατά μέσο όρο στις 15 ώρες!

Τα γατάκια αλλά και οι μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, μερικές μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και 20 ώρες μέσα σε μια ημέρα.

Φυσικά το πόσο θα κοιμηθεί μια γάτα κάθε ημέρα εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασίας της, την φυλή της, την ηλικία της και την ποιότητα της τροφής της.

 

Γιατί κοιμούνται τόσο πολύ οι γατούλες μας;

 

Η απάντηση είναι μία: για να διατηρήσουν ενέργεια

Τα γατιά έχουν τα ένστικτα και την φυσιολογία ενός αρπακτικού. Όπως δηλαδή και ένα λιοντάρι, έτσι και και οι γάτες κοιμούνται την ημέρα ώστε να έχουν ενέργεια για να κυνηγήσουν το βράδυ.

Ακόμα και εάν οι γάτες έχουν εξημερωθεί εξακολουθούν να διατηρούν αυτό το άγριο ένστικτο. Το ένστικτο αυτό ενεργοποιείται στο παιχνίδι ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο ενός αιλουροειδούς αρπακτικού: αναρρίχηση, προσεκτικό σύρσιμο προς το θήραμα, αιφνιδιασμός και καταδίωξη.

 

Οι γάτες είναι εξαιρετικά δραστήριες και έτοιμες για νέες ανακαλύψεις αλλά και παιχνίδι κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε, ειδικά εάν τώρα φέρατε ένα γατάκι στο σπίτι.

Το γατάκι σας θα έχει ξεκουραστεί κατά την διάρκεια της ημέρας και έχοντας πολύ ενέργεια θα είναι έτοιμο να εξερευνήσει κάθε γωνία του σπιτιού το σούρουπο – μπαίνοντας ίσως σε μπελάδες.

Η γάτα επιλέγει να κοιμάται πολλές ώρες για να γεμίζει ενέργεια που θα εξαντλήσει στο έπακρο όταν είναι ξύπνια.

Τι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο της γάτας μας;

 

Τα γατάκια που έχουμε έως συντροφιά στο σπίτι πολύ πιθανό να αλλάξουν το πρόγραμμα του ύπνου τους για να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Φυσικά οι γάτες που έχουμε σε εξωτερικούς χώρους είναι απίθανο να εμφανίσουν τέτοια προσαρμοστικότητα. Έχουν όμως συνηθίσει το πότε θα τους προσφέρουμε φαγητό και πότε πηγαίνουμε να παίξουμε μαζί τους.

Ο καιρός επίσης μπορεί να επηρεάσει το πόσο θα κοιμηθεί η γάτα μας. Ο καιρός διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην διάθεση της γάτας και σε συνάρτηση με την φυλή και την ηλικία της, επηρεάζει και την ανάγκη της για ύπνο.

Έτσι λοιπόν όταν τις κρύες μέρες επιλέξετε την ζεστασιά του κρεβατιού σας θα ξέρετε πως θα έχετε μια πολύ καλή παρέα που δεν θα διαμαρτυρηθεί ουδόλως για λίγο ύπνο παραπάνω.

Γενικά ο ύπνος της γάτας εξαρτάται από τον καιρό αλλά και την όρεξη της, εάν είναι χορτάτη θα επιλέξει να κοιμηθεί για να μην σπαταλήσει ενέργεια.

Καλό να γνωρίζεις ότι…

Δύο φάσεις ύπνου:

Οι γάτες κοιμούνται είτε ελαφριά είτε βαθιά, όπως άλλωστε και ο άνθρωπος. Διαφέρει κατά περίπτωση το πόσο, αλλά και πως κοιμούνται οι γάτες.

Όταν ο ύπνος της είναι ελαφρύς, επιλέγει πάντα την κατάλληλη θέση και στάση σώματος ώστε στον ενδεχόμενο κίνδυνο να ανασηκωθεί και να δράσει αμέσως.

Ένας ελαφρύς ύπνος μπορεί να διαρκέσει δεκαπέντε λεπτά έως μισή ώρα. Ένας γατίσιος βαθύς ύπνος θα διαρκέσει περίπου πέντε λεπτά.

Αν θέλετε να τραβήξετε το ενδιαφέρον της γάτας σας και να μην κοιμάται πολύ χαρίστε της ένα παιχνίδι μέσα από την μεγάλη ποικιλία μας σε Ονυχοδρόμια για γάτες!

ΠΗΓΗ: Petvet24.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.