Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κοροϊδία με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Οι “κόφτες” δεν το επιτρέπουν

«Κόφτη» στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές βάζει το υπουργείο Οικονομικών με το τελικό κείμενο της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε για ψήφιση αργά χθες βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη-φρένο για τους επιτήδειους ιδιοκτήτες που θα επιχειρήσουν να πάρουν όλη την έκπτωση με «φθηνά» συμβόλαια, η μείωση του φόρου θα παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επίσης με βάση τη νέα ρύθμιση:

■ Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

■ Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, πράγμα θετικό για τις πολυτελείς κατοικίες και τις επαύλεις.

■ Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

■ Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10%, πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρεις μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για εννέα μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για την τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για έναν χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

● Αύξηση των κονδυλίων κατά 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση «φθηνής στέγης» στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου».

● Παράταση έως 31/12/2023 του μέτρου με το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς δυναμώνει ο πονοκέφαλος με τις υψηλές δαπάνες στα τρόφιμα.

● Εξαίρεση των τραπεζών από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης 15% στα έντοκα και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, η οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα και ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα. Το μέτρο έχει κόστος 7 εκατ. ευρώ.

● Επανακαθορισμό του πλαισίου για τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Κατατίθεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός με έξτρα πιστώσεις 700 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του market pass, του youth pass (νέοι 18-19 ετών) και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.