Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κέρδη 14 εκατ. την ημέρα για 500 πλουσίους του Πλανήτη

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 852 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους το πρώτο εξάμηνο του 2023. Κάθε μέλος του Bloomberg Billionaires Index κέρδισε κατά μέσο όρο 14 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ήταν το καλύτερο εξάμηνο για τους δισεκατομμυριούχους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Τα κέρδη συνέπεσαν με ένα ευρύ χρηματιστηριακό ράλι. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 16% και ο Nasdaq 100 39% στο καλύτερο πρώτο εξάμηνο όλων των εποχών, καθώς η μανία των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε τις μετοχές τεχνολογίας.

Μασκ και Ζούκερμπεργκ

Ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρόσθεσε 96,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του αξία φέτος, έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms Inc Ζούκερμπεργκ κέρδισε 58,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η καθαρή αξία του Γκαουτάμ Αντάνι (o πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία) μειώθηκε περισσότερο στο εξάμηνο, χάνοντας 60,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αντάνι, πρόεδρος της Adani Group, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια, χάνοντας περίπου 20,8 δισ. στις 27 Ιανουαρίου, όταν η Hindenburg Research κατηγόρησε τον όμιλό του για λογιστική απάτη και χειραγώγηση μετοχών – κάτι που Αντάνι αρνείται.

Η Hindenburg, που ιδρύθηκε από τον Nate Anderson, μείωσε την καθαρή αξία κι ενός άλλου δισεκατομμυριούχου, του Καρλ Ικαν. Η Icahn Enterprises LP είχε την πιο απότομη ημερήσια μετά την αποκάλυψη της Hindenburg ότι σορτάρει τις μετοχές, αναφέροντας ότι η μετοχή είναι σημαντικά υπερτιμημένη σε σχέση με τις συμμετοχές της. Η καθαρή αξία του Ικαν μειώθηκε κατά 13,4 δισ. δολάρια ή 57% – η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιοδήποτε μέλος του Bloomberg Billionaires Index κατά την περίοδο αυτή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.