Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εφορία: Αναζητούνται 2,5 εκατ. φορολογούμενοι

Xαμηλές πτήσεις καταγράφονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού 27 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας 4 στους 10, ήτοι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθυστερούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις.

Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα πρόωρο, εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση έως και τέλη Αυγούστου προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν χρόνο να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

Ωστόσο δεν θα αλλάξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης που παραμένει η 31η Ιουλίου, εκτός και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να πληρώσουν την πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη εως και τα τέλη Αυγούστου. Για να μη δοθεί παράταση θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 90.000 δηλώσεις ημερησίως μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 είτε έχουν επιστροφή φόρου.

Τρείς στους δέκα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.058 ευρώ. 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων. Περιπου 458.446 φορολογούμενοι έχουν λάβει ήδη επιστροφή φόρου που κινείται κατά μέσο όρο στα 350 ευρώ.

Τρόποι πληρωμής

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση” δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  • Αποπληρωμή του φόρου σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Μάλιστα στην περίπτωση της εξόφλησης του φόρου με πιστωτική κάρτα οι φορολογούμενοι κερδίζουν και την έκπτωση 3% εφόσον πληρώσουν τον φόρο έως το τέλος Ιουλίου.

Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις έως τις 31 Ιουλίου

Οσοι προχωρήσουν στη διόρθωση της δήλωσης δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο εφόσον αυτή υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1. Μόλις οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουν οι υπόχρεοι είναι να τροποποιήσουν τα σημεία εκείνα που είναι λανθασμένα.Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική, τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.