Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Με διπλό «κόφτη» η νέα παρακράτηση στο εισόδημα

Με διπλή «ζώνη ασφαλείας» έρχεται το νέο πέναλτι στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Καθώς η σύνταξη θα πληρώνεται πλέον στο 100%, το νέο πέναλτι θα επιβάλλεται με τη μορφή παρακράτησης στο εισόδημα από την εργασία. 

Η παρακράτηση θα είναι οριζόντια για όλους, αλλά για να μην υπάρχουν ζώνες αδικίας και εν τέλει να βρεθούν και χαμένοι μεταξύ των εργαζόμενων συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ένα σύστημα με διπλό «κόφτη» στην νέα παρακράτηση, ώστε να υπάρχει:

  1. Αφενός μεν επαρκής προστασία για τους χαμηλόμισθους αλλά και
  2. όριο στην έξτρα «φορολόγηση» των υψηλά αμειβόμενων.

Από το 2024 το νέο σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από την 1/1/2024 ενώ αυτό που εξετάζεται είναι:

  • να καταργηθεί (όπως είναι γνωστό) το σημερινό πέναλτι 30% και η σύνταξη να πληρώνεται στο 100%.
  • Ταυτόχρονα θα επιβληθεί μια οριζόντια παρακράτηση κοντά στο 15% στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους και όχι στο ποσό της σύνταξης.

Ο διπλός κόφτης

Για να μην υπάρξουν αδικίες – του τύπου συνταξιούχοι με μεσαία σύνταξη και υψηλό εισόδημα από την εργασία τους – εξετάζεται να μπει διπλός κόφτης στην ποσοστιαία παρακράτηση:

  • Για εισοδήματα έως του ποσού μιας Εθνικής Σύνταξης το μήνα και 12 Εθνικών Συντάξεων το έτος η παρακράτηση εξετάζεται να είναι μηδενική. Δηλαδή για εισοδήματα έως 413 ευρώ σήμερα το μήνα (και 4.956 ευρώ το χρόνο) δεν θα επιβάλλεται «πέναλτι»
  • Για εισοδήματα που υπερβαίνουν μια Εθνική Σύνταξη το μήνα (δηλαδή 413 ευρώ το μήνα σήμερα) ή 12 εθνικές συντάξεις το έτος (4.956 ευρώ σήμερα) θα επιβάλλεται – πιθανότατα στο υπερβάλλον ποσό – ποσοστιαία παρακράτηση 15% πριν το ποσό του εισοδήματος αυτού προστεθεί στο συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου για να φορολογηθεί στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος. Για να μην προκύπτει όμως υπέρογκη παρακράτηση σε μερίδα υψηλόμισθων συνταξιούχων, εξετάζεται να τεθεί «κόφτης» στην ποσοστιαία παρακράτηση έως του ποσού 12 Εθνικών Συντάξεων το έτος (4.956 ευρώ σήμερα).
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.