Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εφιάλτης : Δεν έχει πάτο η ακρίβεια

Σε μόνιμο εφιάλτη έχει εξελιχθεί η ακρίβεια για τα νοικοκυριά που βλέπουν τις συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα να μειώνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη.  Μάλιστα οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερα τα τρόφιμα κατά 5,4% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, την ώρα που ο μέσος μισθός είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο κοινοτικό δείκτη.

 

«Πολύ ακριβά, πολύ ακριβότερα από ότι ήταν πιο παλιά. Εξανεμίζεται ο μισθός μας, συνταξιούχοι είμαστε και κανονίζουμε την πορεία μας» ανέφερε πολίτης στο OPEN.

Συνεχίζουν οι ανατιμήσεις

Στο μεταξύ οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν να τρέχουν με υψηλότερους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι πληθωρισμός τροφίμων έκλεισε τον προηγούμενο μήνα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Τον Μάιο, οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11,8% ενώ κατά 9,8% στην Ευρωζώνη, τα  αυγά είδαν αυξήσεις 18% έναντι 12,9% και το βούτυρο κατά 14,8% έναντι οριακής μείωσης.

 

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα από τους Ευρωπαίους και άλλες προϊόντα και υπηρεσίες. Οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες ήταν το 2022 κατά 67,4% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κατά 53,3% στα οινοπνευματώδη ποτά.

 

Στο σύνολο των υπηρεσιών και των προϊόντων, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως ακόμα πιο χαμηλά συγκριτικά ήταν και τα εισοδήματα. Έτσι το 2022 έκλεισε με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατά 22 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

«Είναι πολύ δύσκολα για μια τετραμελή οικογένεια να ανταπεξέλθει ακόμα και με δύο σταθερούς μισθούς» τόνισε στο OPEN, πολίτης.

 

ΟΙ  Έλληνες πλήρωσαν φθηνότερα την προηγούμενη χρονιά την ενέργεια κατά 1,4%, την υγεία κατά 14,8% και τις μεταφορές κατά 23,7%, ενώ κοντά στον μέσο όριο ήταν οι τιμές για ρούχα και παπούτσια.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.