Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ορκίστηκε η νέα Βουλή για να διαλυθεί σήμερα

Το απόγευμα της Κυριακής 28/05 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου ορκίστηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Η Βουλή της μίας ημέρας ορκίστηκε κανονικά, ενώ σήμερα, μετά και την εκλογή προέδρου του Σώματος, θα παραιτηθεί, προκειμένου να προκηρυχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Με προσωρινό πρόεδρο

Η Βουλή συγκλίθηκε με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, ενώ κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές. Παράλληλα, γνωστοποίησε στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του αρχιεπισκόπου και της αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την τελετή, υπέγραψε το σχετικό Πρακτικό και κλήθηκε ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους μουσουλμάνους βουλευτές να ορκιστούν στο Κοράνι, ενώ μετά ορκίστηκαν οι βουλευτές που έδωσαν πολιτικό όρκο.

Διαλύεται αύριο, η διαδικασία μέχρι τις επόμενες κάλπες

Από τους 300 βουλευτές, 104 εκλέγονται για πρώτη φορά, 13 ήταν βουλευτές παλαιότερα και όχι την προηγούμενη περίοδο, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν 75 γυναίκες, από 66 που ήταν στην προηγούμενη Βουλή.

Τη Δευτέρα το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου του Σώματος.

Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας αρχικά τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δε συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

Στη συνέχεια της ημέρας και μετά από μια μικρή χρονική διακοπή, η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ονομαστική ψηφοφορία η εκλογή των Αντιπροέδρων, των Γραμματέων και Κοσμητόρων.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου, ο νέος Πρόεδρος του Σώματος θα λήξει τη συνεδρίαση, μία λήξη που ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της νέας Βουλής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθως θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, θα προκηρύξει εκλογές για την 25η Ιουνίου 2023. Το Προεδρικό Διάταγμα θα το συνυπογράφουν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, και τα μέλη του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου.

πηγή: MEGA TV

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.