Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Υψηλά τα ενοίκια στην Ελλάδα – Δεν συμβαδίζουν με το μέσο μισθό

Στα ύψη έχουν φτάσει τα τελευταία 2-3 χρόνια οι τιμές στα ενοίκια στην Ελλάδα, με πολλούς Έλληνες να μην μπορούν να βρουν σπίτι και να μένουν στα πατρικά τους μέχρι και τα 40 τους, όλο αυτό σε μια εποχή που υπογεννητικότητα μαστίζει στη χώρα μας. 

Το πόσο δύσκολο είναι να βρει σπίτι ένας Έλληνας το επιβεβαιώνει και η έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των ενοικίων είναι τόσο υψηλές και εντελώς ασύμφορες σε σχέση με το μέσο μισθό ώστε η Ελλάδα να είναι μακράν η πρώτη χώρα στον κατάλογο των 27 της ΕΕ με κατοίκους που δίνουν τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός για ενοίκιο.

Το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα είναι τεράστιο και φτάνει στο ιλλιγιώδες 74,6! Για να φανταστεί κανείς το μέγεθος η αμέσως επόμενη χώρα στη λίστα είναι η Ολλανδία με 48,3% και τρίτη η Βουλγαρία 45,5%.

Η Ισπανία στην οποία γίνεται πολύς λόγος για το κόστος κατοικίας στο δημόσιο διάλογο είναι μόλις 4η με 40,9%.

Ο μέσος όρος της Ευρώπης το 27 είναι μόλις 21,2% κάτι που σημαίνει ότι η θλιβερή «επίδοση» της Ελλάδας είναι σχεδόν τετραπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της προς την Ισπανία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μείωση των τιμών των ενοικίων πρέπει να αποτελέσει μία από τις προκλήσεις της ισπανικής οικονομίας για το άμεσο μέλλον.

Φανταστείτε τι θα γράφει η αντίστοιχη έκθεση για την Ελλάδα. Φυσικά όλο αυτό την ώρα που βλέπουμε να έχουν αυξηθεί οι πλειστηριασμοί, με τους πολίτες να χάνουν τα σπίτια του, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δανείων, που είχαν πάρει μια άλλη εποχή, πριν «ψαλιδισθεί» ο μισθός τους λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.