Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

FIRST REPUBLIC! ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ κι άλλη τράπεζα στην Αμερική…

Βαριές απώλειες καταγράφει η μετοχή της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic την Παρασκευή, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία διάσωσης.

Πηγές είπαν στο CNBC ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την προβληματική τράπεζα είναι να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η μετοχή έχει υποχωρήσει πάνω από 90% από την αρχή του έτους.

Oι πηγές του CNBC πρόσθεσαν πάντως ότι ακόμα υπάρχουν ελπίδες για μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει την υπαγωγή σε ειδική εκκαθάριση. Η First Republic δήλωσε στο CNBC «ότι συμμετέχουμε σε συζητήσεις με πολλά μέρη για τις στρατηγικές μας επιλογές ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας».

Το Reuters μετέδωσε την Παρασκευή ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τη FDIC, το υπουργείο Οικονομικών και τη Fed, συντονίζουν συναντήσεις με άλλες τράπεζες για την επίτευξη ενός σχεδίου διάσωσης για τη First Republic.

Η μετοχή της First Republic έκλεισε στα 16 δολάρια τη Δευτέρα προτού η τράπεζα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν πτώση των καταθέσεων κατά περίπου 40%. Η μετοχή βούτηξε 60% στις δύο επόμενες ημέρες, σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Την Παρασκευή βούτηξε ως και 50%.

Η First Republic είναι περιφερειακή τράπεζα η οποία προσφέρει στεγαστικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Η αξία αυτών των δανείων, καθώς και άλλων μακροπρόθεσμων στοιχείων ενεργητικού στον ισολογισμό της τράπεζας, έχει μειωθεί από τότε που η Fed άρχισε τις αυξήσεις επιτοκίων, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι θα αναγκαστεί να εγγράψει ζημίες αν πουλήσει τους τίτλους αυτούς για να αντλήσει ρευστότητα.

Σάμερς: Αν η πυρκαγιά εξαπλωθεί δύσκολα αντιμετωπίζεται
Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές και τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ για την καθυστερημένη αντίδραση στη διάσωση της First Republic Bank.«Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος που αυτή η κατάσταση έχει τραβήξει τόσο πολύ, με τις μετοχές της τράπεζας να πέφτουν κατά 95%» και τα πιστωτικά όρια να επιδεινώνονται», δήλωσε ο Σάμερς στο Bloomberg. «Ελπίζω ότι μεταξύ των τραπεζών, της FDIC, των άλλων δημόσιων αρχών, θα βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή 10 ημέρες».

Ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να καταστήσουν σαφές ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες στη First Republic «θα είναι εντάξει», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης σε άλλες τράπεζες.

«Αυτά είναι πράγματα όπως οι δασικές πυρκαγιές, είναι πολύ πιο εύκολο να τις αποτρέψεις παρά να τις περιορίσεις αφού αρχίσουν να εξαπλώνονται» προειδοποίησε ο Σάμερς.

Εν τω μεταξύ, ο Σάμερς επανέλαβε την άποψή του ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση του πληθωρισμού. Είπε επίσης ότι υπήρχαν ίσως 70% πιθανότητες επιβράδυνσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι τα στοιχεία της Παρασκευής υπογράμμισαν ότι τα μισθολογικά κέρδη είναι πολύ υψηλά για να ευθυγραμμίζονται με μια επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Ο Σάμερς προέβλεψε ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα και πρότεινε να είναι ανοιχτή σε άλλη κίνηση τον Ιούνιο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.