Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υπόθεση Καϊλή : Ξεχειλίζει παντού η σήψη και η διαφθορά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των δικαστικών αρχών του Βελγίου για να φέρουν στην επιφάνεια όσα συνέβησαν σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων για χάρη του Κατάρ. Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος, η οποία αναμένεται να αποκαλύψει τα πρόσωπα που είναι –μέχρι στιγμής– στο «σκοτάδι». Αναζητώντας λοιπόν, την προέλευση των χρημάτων, οι αρχές –σύμφωνα με την εφημερίδα «L’Echo»– εντοπίζουν καινούργια χαρτονομίσματα, πολλά με χαρτοταινία. Από την πλευρά της, η βελγική αστυνομία έδωσε νέες, συμπληρωματικές φωτογραφίες των χρημάτων που κατασχέθηκαν για την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως υπάρχει ολόκληρο δίκτυο ευρωβουλευτών που εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Στο «κάδρο» βάζουν και το Ιράν (εκτός από το Κατάρ για το οποίο διεξάγεται η έρευνα, αλλά και το Μαρόκο που φέρεται κι αυτό εμπλεκόμενο).

Το «λάδωμα» από τον πρώην ευρωβουλευτή

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της εισαγγελίας του Μιλάνου ελέγχει τις κινήσεις επτά τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί φέρονται να ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων La Presse, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας φέρεται να εντόπισε τραπεζική θυρίδα του Παντσέρι, η οποία περιείχε 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Ο Παντσέρι φέρεται να είναι κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση και του αποδίδεται ο ρόλος του «εγκεφάλου». Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, είναι ο επικεφαλής μιας δομημένης οργάνωσης, έχοντας ευρωβουλευτές εν ενεργεία στη μισθοδοσία του.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Παντσέρι είχε στο σπίτι του ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά, προκειμένου να «λαδώνει» μηχανισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στοχεύοντας στο να επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις υπέρ του Κατάρ (και του Μαρόκου).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (σε Le Soir και Knack), οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου εντόπισαν στο σπίτι του Παντσέρι το ποσό των 700.000 ευρώ: ένα ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός για την πορεία της έρευνας, που οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες στην απόφαση να διαβιβάσουν όλα τα έγγραφα στους Βέλγους δικαστές.

Η έρευνα των μυστικών υπηρεσιών

Τα παραπάνω ΜΜΕ αναφέρουν πως η έρευνα των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου άρχισε στις αρχές του 2021, σχετικά με παρέμβαση ξένης δύναμης στη χώρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος «κάρφωσε» το Κατάρ: με τις διαρροές να «δείχνουν» πως αυτός ο κάποιος ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι κρατικές υπηρεσίες του Βελγίου φέρεται να συνεργάστηκαν με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες από ευρωπαϊκές χώρες για την υπόθεση αυτή. Ο απόρρητος φάκελος που σχηματίστηκε, παραδόθηκε στις 12 Ιουλίου του 2022 στις βελγικές δικαστικές αρχές, οι οποίες πήραν τη σκυτάλη των ερευνών.

Οι προφυλακίσεις και η αναβολή

Νωρίτερα την Τετάρτη, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισης για τον Φ. Τζιόρτζι και τον Αντ. Παντσέρι. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ Νικολό Φιγκά Ταλαμάγνκα αποφυλακίζεται αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η Εύα Καϊλή ζήτησε και έλαβε αναβολή: θα εμφανιστεί ενώπιον της έδρας στις 22 Δεκεμβρίου. Η ευρωβουλευτής δεν ήταν παρούσα στην ακροαματική διαδικασία, καθώς –σύμφωνα με τον δικηγόρο της– υπήρχε απεργία στις φυλακές που βρίσκεται.

Ο δικηγόρος του Τζιόρτζι δήλωσε πως ο πελάτης του δεν θα προχωρήσει σε κατάθεση έφεσης. Σημειώνεται πως εάν οι κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά της παραπάνω απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον Εφετείου εντός 15 ημερών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.