Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά ακριβαίνουν τα τρόφιμα

Με «σπασμένα τα φρένα» τρέχουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, πλήττοντας με σφοδρότητα τα εισοδήματα των νοικοκυριών και βυθίζοντας στην ασφυκτική στενότητα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα καθώς, όπως δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο, η ακρίβεια στην ομάδα της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι τεσσερισήμισι φορές υψηλότερη τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο λόγω κυρίως της αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια και κυρίως στο ρεύμα, όπου η τιμή κινήθηκε πτωτικά στο -5,3%, η φωτιά των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής καίει ασίγαστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αύξηση τιμών στην ομάδα της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών τρέχει αισθητά πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού με 15%, την ώρα που σε ετήσια βάση το 2021 η ακρίβεια στην ίδια κατηγορία ήταν 3,5%. Την ίδια στιγμή το ράλι των τιμών στα τρόφιμα έχει ανεβάσει στο 3,1% την επίπτωση στον τιμάριθμο από 0,8% που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές των τιμών προκύπτουν τα εξής:

◾️ Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έτρεξε με ταχύτητα 8,5%, με την επιβράδυνση των ανατιμήσεων να οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του κόστους στέγασης λόγω μείωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 5,3%. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8%, στα στερεά καύσιμα 23,2% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 11,6%. Αντίθετα επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών καταγράφεται στις μεταφορές με αύξηση 42% στα αεροπορικά εισιτήρια, 32,9% στα ταξί και 26,7% στα πλοία. Οι τιμές στην ομάδα με τα είδη ένδυσης και υπόδησης τρέχουν υψηλότερα από τον μέσο πληθωρισμό με 10,9%.

◾️ Η ενεργειακή ακρίβεια απλώνεται στα τρόφιμα με τις τιμές τους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσα σε έναν μήνα, τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 0,9% με τον χορό των ανατιμήσεων να σέρνουν το ψωμί με 1,3%, το γιαούρτι με 4,4%, το μοσχάρι με 1,4%, τα τυριά με 2,8%, το ελαιόλαδο με 3,2%, τα νωπά φρούτα με 3,4%, οι χυμοί φρούτων με 4,5%.

Σε ετήσια βάση οι τιμές στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά τρέχουν με 15% από 3,5% πέρυσι λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά 18,7%, κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά και αυγά 25,3%, έλαια και λίπη 20,4%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 8,6%, καφέ-κακάο-τσάι 11,9%, λαχανικά 12,6%, λοιπά τρόφιμα 12,9%, χυμούς φρούτων 8,9%, φρούτα 3,7%, ψάρια 1,9

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.