Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ταραχή στο Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Χατζηδάκη

Το θέμα των παρακολούθησεων ανάβει νέες φωτιές στην πολιτική σκηνή, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν πως είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να κλείσει και χαράσσουν τη στρατηγική με την οποία θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πολιτικό κόστος.

 

H σύγκρουση αναζωπυρώθηκε μετά από χθεσινό δημοσίευμα  της εφημερίδας Documento που κάνει λόγο για παρακολούθηση του  υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (αναφέροντας στο πρωτοσέλιδο πως ήταν ο «στόχος 5046c»). Την ίδια στιγμή  μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα, μεταξύ των οποίων είναι και για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην κυβέρνηση επιχειρείται να υπάρξει μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας απέναντι στα πυρά της αντιπολίτευσης, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Στόχος είναι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό – που ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο – να υπάρξει στροφή σε μια θετική ατζέντα, ωστόσο  στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει  προβληματισμός για το ενδεχόμενο συνέχισης ανάλογων δημοσιευμάτων.

Πάντως σε επικοινωνιακό πεδίο δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσαν το παρών σε κομματική εκδήλωση στο Χαϊδάρι, με τον πρωθυπουργό να κάνει επανειλλημένα αναφορές στο έργο του υπουργού Εργασίας. Πηγές του κόμματος εστιάζουν στην πολυετή γνωριμία των δύο αντρών και  χαρακτηρίζουν αδιανόητο «να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες».

Να σημειωθεί εδώ πως  χθες  την προσοχή  των κομμάτων της αντιπολίτευσης τράβηξε μια αναφορά που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα σημείωσε «η  ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου». Και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν παρόμοιες αναφορές το επόμενο διάστημα.

Τα σημεία στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκουν να συσπειρώσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις κάλπες, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ  για «πόλεμο λάσπης». Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες – χωρίς να κατονομάσει την αξιωματική αντιπολίτευση – πως η κυβέρνηση δεν θα μπει στον πειρασμό να ανταγωνιστεί με τους αντιπάλους της  στη λάσπη και στην τοξικότητα.

 

Να επισημανθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ρυπαρά δίκτυα», τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Παράλληλα σημείωσε πως «o σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό “κασετών”.

 

Πρακτικά η γραμμή με τον οποία πορεύεται η κυβέρνηση στο θέμα των παρακολουθήσεων είναι εστιασμένη σε τρία σημεία :

  1. Η υπόθεση διερευνάται από την δικαιοσύνη και αναμένονται τα αποτελέσματα
  2. Παθογένειες υπήρχαν, ωστόσο θα αντιμετωπιστούν με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή
  3. Η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς γαλάζιος στόχος είναι να μπει  στο «κάδρο» και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα επιδείνωση  στις σχέσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

 

Τεταμένες είναι εδώ και μήνες οι σχέσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μετά την αποκάλυψη τον Αύγουστο  της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο ήρθε και η υπόθεση με την Εύα Καϊλή, που δυναμίτισε περαιτέρω το κλίμα μετά την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ περί «Δούρειου Ίππου».

 

Ουσιαστικά οι σχέσεις των δύο κομμάτων βαίνουν επιδεινούμενες και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Με αυτά τα δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας, δίνοντας  την μητέρα των μαχών για την συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων.

 

«Δεν μιλάμε για πρώτες και δεύτερες εκλογές, μία είναι η κάλπη. Μία είναι η κάλπη και αυτή θα δώσει τελικά -έστω και αν χρειαστεί να έχει δύο εκδοχές- την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τις  κομματικές μηχανές να δουλεύουν ήδη στο φουλ, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο στις κάλπες της απλής αναλογικής να υπάρξει μια χαλαρή ψήφος που θα έχει και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.