Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Qatargate: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3-5 ετών

Σε βελγικές φυλακές οδηγήθηκε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μετά την απόφαση του ανακριτή των Βρυξελλών που διέταξε την προφυλάκισή της σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Καϊλή οδηγήθηκε στη φυλακή Σαν Ζιλ. Έπειτα από 48 ώρες θα οδηγηθεί ενώπιον συμβουλίου δικαστών –που δεν έχουν χειριστεί την υπόθεση–, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά με τη συνέχιση της κράτησής της στις φυλακές. Οι δικηγόροι της κ. Καϊλή (και των άλλων κρατουμένων για την ίδια υπόθεση) απέκτησαν πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης μετά την απαγγελία των κατηγοριών και έχουν 48 ώρες περιθώριο για να προετοιμαστούν.

Η υπόθεση μπορεί να φτάσει στα δικαστήρια έπειτα από έναν χρόνο. Σε περίπτωση καταδίκης της, η κ. Καϊλή θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3-5 ετών.

→ Πληροφορίες αναφέρουν πως η ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της.

Οι άλλοι κρατούμενοι

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν άλλα τρία από τα συνολικά έξι άτομα που είχαν προσαχθεί ενώπιον των βελγικών αρχών. Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τη βελγική Εισαγγελία, «υπάρχουν υποψίες ότι καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αποφάσεις του».

Εκτός από την κ. Καϊλή, προφυλακίστηκαν ο Ιταλός σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος συνελήφθη επίσης την Παρασκευή, ο Ιταλός πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής (2004-2019) Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι (που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης) και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice». Αντίθετα, αφέθηκαν ελεύθεροι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι, και ο πατέρας της κ. Καϊλή.

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες έγινε έρευνα στο σπίτι ακόμα ενός ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, με τις αρχές να μην αποκλείουν έρευνες και σε άλλα μέλη του Ε.Κ.

Διάσκεψη προέδρων στο Ε.Κ.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εσωτερικές διαδικασίες στα ευρωπαϊκά όργανα για την κ. Καϊλή. Συγκεκριμένα, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο συζητείται τη Δευτέρα η άρση της ασυλίας της, ενώ την ίδια μέρα συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων για να αποφασίσει την αντικατάστασή της από την αντιπροεδρία του Ε.Κ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποφάσισε «να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αντιπροσωπείες στην Εύα Καϊλή υπό την ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία, δήλωσε ότι κινεί διαδικασίες αντικατάστασης της κ. Καϊλή με έτερο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή.

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες έγινε έρευνα στο σπίτι ακόμα ενός ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, με τις αρχές να μην αποκλείουν έρευνες και σε άλλα μέλη του Ε.Κ.

«Στήριξη» στο Κατάρ και μετά την έναρξη του Μουντιάλ

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ –ανταποκριτής της Deutche Welle στις Βρυξέλλες που φέρεται γνώστης της συγκεκριμένης υπόθεσης– μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας πως η κ. Καϊλή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Εμιράτου ακόμα και μετά την έναρξη του Μουντιάλ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.