Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πέθανε η Μάγια Πικάσο, η κόρη του μεγάλου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η Μάγια Ρουίθ-Πικάσο, η κόρη του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου, την οποία είχε απαθανατίσει σε πολλούς πίνακές του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου Ρισάρ Μαλκά, «η Μάγια Ρουίθ-Πικάσο πέθανε γαλήνια το πρωί, περιστοιχισμένη από την οικογένειά της», χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.

Η Μαρία δε λα Κονθεπθιόν ή Μάγια, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1935 και ήταν η πρώτη κόρη του Πικάσο και της μούσας του, της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, με την οποία διατηρούσε σχέση από το 1927. Η γέννηση αυτού του κοριτσιού έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή του καλλιτέχνη, ο οποίος απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά. Η Μάγια είχε αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και διατήρηση της κληρονομιάς του Πάμπλο Πικάσο.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο στο Εθνικό Μουσείο Πικάσο του Παρισιού παρουσιάζεται μια έκθεση με αντικείμενο τη σχέση της Μάγια με τον πατέρα της. «Η Μάγια με την κούκλα» (1938), «Η Μάγια με κούκλα και άλογο» (1938), «Η Μάγια με ναυτικό κοστούμι» (1938), «Η Μάγια με ποδιά» (1938) είναι μόνο μερικά από τα πορτρέτα της μικρής κόρης του Πάμπλο Πικάσο που εκτίθενται.

Ο γιος της, Ολιβιέ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μάγια ήταν «ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρω που δεν μιλούσε για τον Πάμπλο Πικάσο αλλά για τον μπαμπά (…) Πιστεύω ότι αυτό μαρτυρά την ειδική σχέση που είχε μαζί του».

Το 2023, η Γαλλία και η Ισπανία θα τιμήσουν τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, με εκδηλώσεις και εκθέσεις έργων του και στις δύο χώρες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.