Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Προς τα πάνω τα τιμολόγια Ιανουαρίου στο ρεύμα

Με αυξημένες τιμές και στο ρεύμα θα μπει το 2023 αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων.

Οι λιανικές τιμές για τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν αργά απόψε και όλα δείχνουν πως θα είναι σαφώς υψηλότερες εκείνων του Νοεμβρίου. Στην άνοδο αυτή οδηγούν οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή, η οποία έκλεισε τον Νοέμβριο με μέσο όρο στα 228 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Δεκέμβριο απογειώθηκε έως και πάνω από τα 400 ευρώ, καταγράφοντας έως τώρα μέσο όρο γύρω στα 300. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτώση, αλλά θεωρείται δύσκολο να κλείσει η ψαλίδα έως την τιμή του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ χρεώνει τον τρέχοντα μήνα με 380 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες κινούνται λίγο χαμηλότερα, ανάλογα με το τιμολόγιο κάθε πελάτη. Οι τελικές τιμές χρέωσης καταλήγουν στα 0,16-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα αφού μεσολαβεί η κρατική επιδότηση. Αυτές ήταν οι τελικές τιμές και τους προηγούμενους μήνες που τα τιμολόγια λιανικής ήταν πολύ υψηλότερα, με συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις.

Το βασικό ερώτημα αφορά το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση με τον νέο χρόνο και αν θα συνεχίσει να αυξάνει τις επιδοτήσεις προκειμένου να διατηρεί την τελική χρέωση στο ίδιο επίπεδο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε προεκλογική περίοδο θα αποφευχθεί πάση θυσία κάθε αύξηση στις τελικές χρεώσεις. Ομως οι χρηματοδοτικές πηγές των κρατικών επιδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) δεν είναι ανεξάντλητες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.