Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο ΕΦΚΑ βάζει γιορτινό χαράτσι σε χιλιάδες ασφαλισμένους

Με τεράστια καθυστέρηση και στη χειρότερη χρονικά συγκυρία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο χαράτσι και μάλιστα με ασφυκτικά περιθώρια αποπληρωμής. Ο λόγος για όσους μη μισθωτούς έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καθώς ο ΕΦΚΑ μόλις χθες ολοκλήρωσε τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών τους όχι για το 2022 που τελειώνει σε λίγες εβδομάδες αλλά για το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής:

Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311 και προκύπτει:

– Χρεωστική εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87 ευρώ

– Πιστωτική εκκαθάριση για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89 ευρώ

– Μηδενική εκκαθάριση για 59.535 ασφαλισμένους

Επομένως, οι 197.409 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρεωστική εκκαθάριση οφείλουν κατά μέσο όρο 718 ευρώ και, ακόμα χειρότερα, ο ΕΦΚΑ απαιτεί σχεδόν άμεσα να εκκινήσει η αποπληρωμή των χρεών, καθώς σημειώνεται ότι «για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022».

Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.