Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Όλα βαίνουν καλώς για τις ΗΠΑ: Έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ

Η Νορβηγία είναι στην πρώτη θέση, εν μέσω της μείωσης των ροών από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος (και ακριβότερος) προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, λόγω των αυξημένων παραδόσεων LNG εν μέσω της πτώσης της προσφοράς από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε οικονομική διάσκεψη στη Λετονία.

«Καταφέραμε να ξαναχτίσουμε πλήρως τη δομή των προμηθευτών μας. Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, που μας προμηθεύουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πριν από φέτος, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, καλύπτοντας περίπου το 40% των αναγκών της περιοχής. Ωστόσο, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης, οι ρωσικές προμήθειες μειώθηκαν μόλις στο 9% των εισαγωγών της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ πέρυσι, ξεπερνώντας την Αλγερία. Το 2022, οι αμερικανικές αποστολές LNG αυξήθηκαν περαιτέρω και τώρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών αγορών LNG του μπλοκ.

Ορισμένοι, ωστόσο, επικρίνουν την Ουάσιγκτον ότι εκμεταλλεύεται την ενεργειακή κρίση, καθώς οι παραδόσεις LNG κοστίζουν στην Ευρώπη έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.