Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συνήγορος Καταναλωτή: Η ΔΕΗ συνεχίζει να παρανομεί με αδιαφανείς χρεώσεις – Νέο πόρισμα «βόμβα» – Ακούνε οι κ.κ. Γεωργιάδης και Σκρέκας;

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει σαν να «χαϊδεύει τα αυτιά» των εταιριών ενέργειας, χωρίς ακόμη να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη που θεωρητικά θα φορολογήσει (αν και ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό ισχυρίστηκε, μη ορθά, ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται) ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάνει γνωστό ότι η ΔΕΗ, η επιχείρηση της οποίας πρόεδρος είναι ο χρυσοπληρωμένος κ. Γιώργος Στάσης (ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μεγάρου Μαξίμου) συνεχίζει να παρανομεί σε βάρος των πολιτών αρνούμενη να προβεί σε αναλυτική αιτιολόγηση των χρεώσεων Προμήθειας και της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Η ΔΕΗ παρά τα όσα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται, όπως επιβεβαιώνεται από το νέο πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή, εξακολουθεί να λειτουργεί καταχρηστικά και εκτός νομικού πλαισίου επιβαρύνοντας με αμφισβητούμενες χρεώσεις τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα που εστάλη στις 11 Οκτωβρίου 2022, στα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα οποία πολιτικοί επικεφαλής είναι οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας, αντίστοιχα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία, παρά τις σχετικές συστάσεις της Αρχής, δεν προβαίνει σε αναλυτική αιτιολόγηση των χρεώσεων Προμήθειας και ιδίως της χρέωσης Ρήτρας Αναπροσαρμογής με αναλυτική αιτιολόγηση και με παράθεση της ορθής χρέωσης των εκάστοτε ισχυουσών μοναδιαίων τιμών κάθε συντελεστή και των σχετικών πράξεων υπολογισμού».

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, παρά το θόρυβο που εδώ και μήνες έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τις υπέρογκες χρεώσεις και τον ρόλο της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον ΣτΚ, η ΔΕΗ του κ. Γ. Στάση συνεχίζει να λειτουργεί έκνομα «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή ήδη έχει προβεί σε αρκετές επισημάνσεις προς την επιχείρηση υπογραμμίζοντας πως «η άρνηση αναλυτικής αιτιολόγησης της οφειλής συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική και ιδίως παραπλανητική παράλειψη παροχής ουσιωδών πληροφοριών σχετικά με τη διαμόρφωση και τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος και τυχόν πρόσθετων επιβαρύνσεων αλλά συστηματική αποφυγή απάντησης σε αλληλογραφία πρακτικές οι οποίες είναι αντίθετες με τις απαιτήσεις της επαγγελματικής ευσυνειδησίας και ενδέχεται να στρεβλώσουν ουσιωδώς την οικονομική συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή και να τον οδηγήσουν να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία δε θα ελάμβανε».

Στυγνός εκβιασμός υπό την απειλή της διακοπής παροχής ρεύματος

Ο ΣτΚ επισημαίνει, επίσης, ότι «η αξίωση από την πλευρά της ΔΕΗ μη νόμιμης οφειλής με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης, συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική και ιδίως επιθετική εμπορική πρακτική, η οποία πραγματοποιείται με κατάχρηση επιρροής, εμποδίζοντας τη συναλλακτική ελευθερία του καταναλωτή ως προς την καταβολή του τιμήματος ενώ είναι αντίθετη και προς τις επιταγές της καλής πίστης και τις συναλλακτικές υποχρεώσεις ασφάλειας και πρόνοιας λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και τους κινδύνους και τη διατάραξη που προκαλείται στη σωματική, ψυχική, ηθική, κοινωνική και οικονομική υπόσταση του καταναλωτή». Ο Λογαριασμός Κατανάλωσης πρέπει να περιέχει, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣτΚ, διακριτή αναγραφή των χρεώσεων που επιβάλλονται καθώς και των μοναδιαίων τιμών υπολογισμού των χρεώσεων προμήθειας. Περαιτέρω, σε περίπτωση χρήσης μηχανισμού αναπροσαρμογής (ρήτρας), επισημαίνει ο Συνήγορος, «απαιτείται η αναλυτική παράθεση του μηχανισμού αναπροσαρμογής, καθώς και η παραπομπή στον τόπο παράθεσης των πηγών διαμόρφωσης των μεγεθών του μηχανισμού αναπροσαρμογής».

Όλες οι επισημάνσεις του ΣτΚ, του οποίου επικεφαλής είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης (γραμματέας της ΝΔ επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) ήδη έχουν γνωστοποιηθεί, όπως φυσικά και οι προηγούμενες αιτιάσεις, στους κ.κ. Γεωργιάδη και Σκρέκα, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δε μπορούν να ισχυριστούν ότι δε γνωρίζουν εδώ και καιρό αρμοδίως για τα έκνομα τερτίπια της ΔΕΗ σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως, εν τέλει, δύσκολα θα δώσουν σημασία στα πορίσματα της Ανεξάρτητης Αρχής αφήνοντας την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στα «κοράκια της ενέργειας».

Το νέο πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.