Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εφιαλτική προειδοποίηση Πούτιν στην Ουκρανία

Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση!

Με τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία στον πέμπτο μήνα της, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη το Κίεβο ότι πρέπει να αποδεχθεί γρήγορα τους όρους της Μόσχας ή να προετοιμαστεί για το χειρότερο, προσθέτοντας δυσοίωνο ότι η Ρωσία μόλις έχει ξεκινήσει τη δράση της.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με τους ηγέτες του κοινοβουλίου της Ρωσίας, ο Πούτιν κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους ότι τροφοδοτούν τις εχθροπραξίες, λέγοντας ότι «η Δύση θέλει να μας πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

«Θα είναι μια τραγωδία για τον ουκρανικό λαό, αλλά φαίνεται ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουμε καν ξεκινήσει τίποτα σοβαρά», είπε ο Πούτιν σε μία δήλωση που εκλαμβάνεται ως ευθεία απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παραμένει έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών, προσθέτοντας ότι «όσοι αρνούνται να το κάνουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο πιο δύσκολο θα είναι για αυτούς να συνάψουν συμφωνία μαζί μας».

«Ακούμε ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πούτιν. «Αφήστε τους να προσπαθήσουν».

Στις αρχές της σύγκρουσης, το Κρεμλίνο ζήτησε από το Κίεβο να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων περιοχών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα είπε επίσης ότι αναμένει η Ουκρανία να υποκύψει στην υπάρχουσα κατάσταση στο έδαφος, μια αναφορά σε άλλα κέρδη γης που έχει κάνει από τότε που ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός έστρεψε την προσοχή του στην ανατολική βιομηχανική καρδιά του Ντονμπάς, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν με ουκρανικά στρατεύματα από το 2014.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός διεκδίκησε τον έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ, μία από τις δύο που αποτελούν το Ντονμπάς, και ετοιμάζεται να εξαπολύσει την επίθεσή του στη δεύτερη, το Ντόνετσκ.

Στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, η Ρωσία κέρδισε τον έλεγχο της νότιας περιοχής Kherson και τμήματος της γειτονικής Zaporizhzhia. Η Μόσχα αναμένεται τελικά να προσπαθήσει να αποκόψει την Ουκρανία από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τα ρουμανικά σύνορα. Εάν πετύχει, θα επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία και επίσης θα δημιουργούσε έναν διάδρομο προς την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας της Υπερδνειστερίας, όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε τον μακροχρόνιο ισχυρισμό του ότι η Δύση χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να προσπαθήσει να απομονώσει και να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

«Απλώς δεν χρειάζονται μια χώρα όπως η Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Γι’ αυτό χρησιμοποίησαν την τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και τις εσωτερικές καταστροφικές δυνάμεις στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν να επιτύχουν τον στόχο τους να «σπείρουν διχασμό και διαμάχη στην κοινωνία μας και να αποθαρρύνουν το ηθικό του λαού μας».

«Η πορεία της ιστορίας είναι ασταμάτητη και οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει την εκδοχή της για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», είπε ο Πούτιν.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.