Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα με τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ενώ την ίδια ώρα το ντόμινο ανατιμήσεων παγιδεύει όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  «Καύσιμα – φωτιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά πολίτες στο OPEN, εξηγώντας ότι σκέφτονται αν θα πάνε κάπου λόγω των συνεχών ανατιμήσεων. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η τιμή του λίτρου έχει ήδη πατήσει τα 2,40 ευρώ όμως σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η μέση τιμή της αμόλυβδης πλέον φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ το λίτρο όπως στη Φωκίδα. Στη Λακωνία η μέση τιμή βρίσκεται 2,45 ευρώ όπως και στη Μαγνησία και στην Αιτωλοακαρνανία. Στην Ξάνθη η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 2,44 ευρώ  όπως και στην Καστοριά. Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τιμή να έχει ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ.

 

Επαγγελματίες οδηγοί εξηγούν ότι «έχουμε γίνει δούλοι στο ΤΑΧΙ γιατί να καλύψουμε το κόστος του καυσίμου δουλεύουμε περισσότερες ώρες».

Τα χειρότερα όμως τα ζουν οι κάτοικοι των νησιών, κυρίως στις Κυκλάδες με το κόστος της αμόλυβδης πλέον να πλησιάζει ακόμα και τα 3 ευρώ. Στη Φολέγανδρο η ανώτερη τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται 2,83 ευρώ, στη Μήλο στα 2,80 όπως και στη Σαντορίνη, στην Αντίπαρο τα 2,76 και στη Μύκονο τα 2,71 ευρώ.

Με τέτοια ακρίβεια στα καύσιμα έχουν πολλαπλασιαστεί σύμφωνα με τους πρατηριούχους εκείνοι που μένουν στο δρόμο από βενζίνη.

Η περαιτέρω μείωσης της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου έσβησε τις ελπίδες για αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων που δημιουργήθηκαν λόγω της μείωσης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 119 δολάρια το βαρέλι.

Παγιδευμένες στον φαύλο κύκλο της ακρίβειας οι μικρές επιχειρήσεις

 

Το υψηλό λειτουργικό κόστος έπνιγε τις μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος οι ανατιμήσεις. Την ίδια ώρα στο έλεος του φαύλου κύκλου της ακριβείας βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς όπως ανέφερε ο Βασίλης Σπανός στο ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων ανάμεσα στις οποίες και τα καύσιμα.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 89,8% στην ενέργεια, 70,3% στα καύσιμα, 48.20% για πρώτες ύλες και εμπορεύματα και 35% σε ό,τι αφορά στον νέο εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα, αυτός ο κύκλος της ακρίβειας πηγαίνει στις επιχειρήσεις οι οποίες  πρέπει να εισπράξουν ωστόσο  έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά.

Έτσι έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων οι οποίες δεν εισπράττουν τα αναμενόμενα με 1 στις 2 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή είτε στο δημόσιο είτε σε τράπεζα είτε σε κάποιο ιδιώτη ενώ 3 στις 10 δηλώνουν περισσότερες από μία ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιχειρήσεις και να εισπράξουν χρήματα είναι οι ανατιμήσεις με 1 στις 2 μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με τα προϊόντα είτε με τις υπηρεσίες, λόγω όμως της μείωσης κατανάλωσης οι αυξήσεις αυτές πέφτουν στο κενό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.