Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Που φτάσαμε: Αν η τιμή της βενζίνης σήμερα είναι κάτω από 2,35 ίσως είναι νοθευμένη…

Οι υψηλές τιμές οδηγούν τους επιτήδειους πρατηριούχους στην νοθεία είτε της ποιότητας, είτε της ποσότητας της βενζίνης.

Η ακρίβεια στα καύσιμα είναι πλέον εκτός ελέγχου με τους οδηγούς να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ενώ την ίδια ώρα το ντόμινο ανατιμήσεων παγιδεύει όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η τιμή του λίτρου σε ορισμένα πρατήρια έχει ήδη πατήσει τα 2,50 ευρώ, ενώ η τιμή της αμόλυβδης στη Νίσυρο βρίσκεται στα 2,769 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει άρθρο στο newsbomb.gr οι υψηλές τιμές οδηγούν τους επιτήδειους πρατηριούχους στην νοθεία είτε της ποιότητας, είτε της ποσότητας της βενζίνης με σκοπό να αυξήσουν το κέρδος τους παράνομα. Με αποτέλεσμα, άλλα λίτρα να βλέπουμε στην αντλία και να πληρώνουμε και άλλα να έχουν μπει στην πραγματικότητα μέσα στο ρεζερβουάρ.

«Αν δούμε τιμή αμόλυβδης κάτω από 2,35 υπάρχει πρόβλημα»

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε στο Newsbomb.gr και επεσήμανε ότι «τα διυλιστήρια σήμερα δίνουν 2,31 ευρώ το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ και το μεταφορικό κόστος. Ως εκ τούτου αν δούμε τιμή κάτω από 2,35 υπάρχει πρόβλημα. Η χαμηλότερη τιμή θα πρέπει να μας δημιουργεί ερωτήματα. Δεν μπορεί να πρατήρια να πωλούν την αμόλυβδη 95 οκτανίων χαμηλότερα από την τιμή διυλιστηριακού κόστους».

Οι κυριότεροι λόγοι που ένας πρατηριούχος πουλά σε τόσο χαμηλή τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου είναι η κλοπή στην αντλία και τα νοθευμένα καύσιμα.

Πώς θα καταλάβετε τη νοθευμένη βενζίνη

– Το πιο απλό σημάδι για να καταλάβεις την ύπαρξη νοθευμένης βενζίνης είναι η αυξημένη κατανάλωση, σε ασυνήθιστα επίπεδα, για συγκριμένες διαδρομές όπου γνωρίζουμε περίπου την ποσότητα καυσίμου που χρειαζόμαστε. Σε αντίθεση με μια νοθευμένη βενζίνη, ένα ποιοτικό καύσιμο μειώνει την κατανάλωση και αυξάνει την αυτονομία.

– Συνήθως τα κακής ποιότητα καύσιμα έχουν εμφανή κατάλοιπα στην επιφάνεια και πολλές φορές συνοδεύονται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τον μέσο οδηγό να προβεί σε έναν οπτικό ή άλλο έλεγχο στο καύσιμο κάθε φορά που γεμίζει το αυτοκίνητό του.

– Μια ακόμα ένδειξη είναι η περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα. Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων στήριξης – Τι εξετάζεται για τα καύσιμα
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Με την ακρίβεια να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τις τιμές των καυσίμων να καλπάζουν στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός και οι συσκέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθημερινές.

Με βάση το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο εξετάζονται πολλά σενάρια και τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσουν τα νέα μέτρα στήριξης.

Μία από τις παρεμβάσεις που βρίσκεται επί τάπητος είναι να εφαρμοσθεί και για την βενζίνη, όπως έγινε και με το πετρέλαιο κίνησης το μέτρο της επιδότησης στην αντλία.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και γι’ αυτό υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί και στη βενζίνη.

Ωστόσο το μέτρο απαιτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, οπότε ακόμα αξιολογείται αν υπάρχουν περιθώρια να εφαρμοστεί.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της συνέχισης του fuel pass με την μορφή που το ξέρουμε, αλλά όμως θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους και η χρονική του διάρκεια θα είναι έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ.

Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, Σήμερα η επιδότηση ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο και με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά, ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκ νέου χορήγηση έκτακτου «μποναμά» ύψους 200 ευρώ στα πρότυπα της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε το Πάσχα, προκειμένου να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά στα Power Pass, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ αναμένεται να ανοίξει έως τις 16 Ιουνίου και θα παραμείνει ενεργή μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το ποσό αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.