Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΔΕΗ: Ο Στάσσης αγόρασε πάλι στα κρυφά μετοχές 850.000 ευρώ!

Το πρόγραμμα τον bonus συνεχίζεται κανονικά παρότι δεν μοιράζονται ακόμα στα golden boys. Γιατί δεν το ακυρώνουν;

Τι κι αν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις 2 Μαΐου, με ρητή δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, ότι «το δικαίωμα δεν πρόκειται να ασκηθεί» για τα χρυσά μπόνους 16.000.000 ευρώ; Τι κι αν ο Πρωθυπουργός σύρεται στη Βουλή, σε μια συζήτηση που διαρκώς αναβάλλει από τις αρχές Μαΐου, μετά την επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για το «προκλητικό πάρτι golden boys της ΔΕΗ με υπέρογκα μπόνους»;

  • του Βασίλη Γαλούπη

Ο Στάσσης και η παρέα του συνεχίζουν απτόητοι να «τρέχουν» κανονικά το πρόγραμμα αγοράς μετοχών με λεφτά της επιχείρησης, με σκοπό την προκλητική αυτοεπιβράβευσή τους.

Για μια ακόμα φορά πάνω σε αργία, όπως είχε συμβεί και την παραμονή Χριστουγέννων με την επίσημη έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα αγορά ιδίων μετοχών, αξίας άνω των 800.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, όταν όλα «νέκρωναν» λόγω Αγίου Πνεύματος, η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι αγόρασε ακόμα 145.000 ίδιες μετοχές αντί 816.000 ευρώ. Ετσι, για το πρόγραμμα των υπερμπόνους των στελεχών έχουν ήδη αγοραστεί συνολικά 851.238 μετοχές, με το ποσό που έχει σπαταληθεί ως τώρα να αγγίζει πια τα 7.000.000 ευρώ! Κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το μισό μπόνους έχει διασφαλιστεί, αν και η καταληκτική ημερομηνία είναι τον Ιούνιο του 2023.

Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν ξέσπασε ο σάλος, μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» στα τέλη Απριλίου, που η ΔΕΗ προχωρά ξανά σε αγορά μετοχών. Κάτι που αποδεικνύει ότι ο Στάσσης νιώθει άτρωτος, αλλά και αδιάφορος για το γεγονός ότι προκαλεί με το ανάκτορο στην Τζια, τους εξωφρενικούς μισθούς και τα μπόνους εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

Σε ένα τάιμινγκ που η ΔΕΗ καταφεύγει σε πιλοτική δίκη -είναι προγραμματισμένη για σήμερα στον Αρειο Πάγο- προκειμένου να φρενάρει τις χιλιάδες προσφυγές στη Δικαιοσύνη απελπισμένων καταναλωτών για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος δαπανά ακόμα 816.000 ευρώ. Επειδή για το μόνο που αγχώνονται, τελικά, τα golden boys της είναι τα μπόνους… 

Η διοίκηση Στάσση συνεχίζει να δρα απροκάλυπτα, επειδή έχει κυβερνητική ασπίδα. Και γι’ αυτό ζητά από τη γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου ψήφο ανανέωσης θητείας, ώστε να συνεχίσει το έργο της και την επόμενη τριετία. Εχοντας ήδη τσακίσει τους καταναλωτές και έχοντας εμφανίσει αυξημένα έσοδα ουσιαστικά μόνο από το ξεπούλημα των μετοχών του Δημοσίου και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο Στάσσης αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Γιάννης Οικονόμου, ο Κώστας Σκρέκας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να τον στηρίξουν με σκληροπυρηνική ρητορική, όταν τα δημοσιεύματα και τα social media έπαιρναν φωτιά.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει φθορά από τους εξοντωτικούς λογαριασμούς ρεύματος και την ελληνική πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά στηρίζει με νύχια και με δόντια την επιλογή της. Κι ας εκτίθεται και η ίδια, κι ας έχει μηδενιστεί η παραγωγή στις λιγνιτικές μονάδες που θα ελάφρυνε τους λογαριασμούς, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Οσο για τη φάρσα με τη φορολόγηση 90% των υπερκερδών των 927.000.000 ευρώ, με τα 730.000.000 να αφορούν τη ΔΕΗ του Στάσση; Θα φορολογηθούν… κάποτε. Οσο, άλλωστε, «τρέχουν» οι υπέρογκοι μισθοί, τα μπόνους και οι ανανεώσεις θητειών και όσο συνεχίζεται η αφαίμαξη στα νοικοκυριά ώστε να γεμίζουν τα ταμεία της ΔΕΗ, το νερό παραμένει στο αυλάκι.

Το όλο σύστημα δουλεύει άψογα για τα golden boys της ΔΕΗ, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής -Μαξίμου και Υπερταμείο- κάνουν πλάτες σε ένα πάρτι που έχει πάει ήδη πολύ μακριά.

Η αύξηση των απολαβών και των μπόνους της διοίκησης Στάσση δεν συνδέεται με την αύξηση της αξίας της εργασίας τους, ούτε με την παραγωγικότητα. Δεν μεγαλώνουν την πίτα της ΔΕΗ, αλλά η κερδοφορία βασίζεται πάνω σε «χαράτσια» για τους καταναλωτές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν προχώρησε νωρίτερα στο μέτρο που είχε προαναγγείλει θριαμβευτικά, την ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας. Για να κλείσει πρώτα το εξάμηνο με κερδοφορία της ΔΕΗ. Τι κερδοφορία, όμως, θα είχε να επιδείξει στους μετόχους η διοίκηση Στάσση αν δεν υπήρχαν εφευρέσεις τύπου ρήτρας;

Η ΔΕΗ βγάζει τεράστια υπερκέρδη, αποδεδειγμένα πλέον από τη ΡΑΕ, εκμεταλλευόμενη μια εθνική ενεργειακή κρίση και ξεζουμίζοντας τους πολίτες. Η διοίκησή της δεν έχει προστατεύσει τους καταναλωτές, όπως όφειλε λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της, αλλά ούτε και τους μετόχους της με την κατρακύλα της μετοχής ως θα όφειλε ως ιδιωτική επιχείρηση, ώστε να αξίζει τέτοιες αμοιβές και τέτοια μπόνους. Το αντίθετο.

Παίζουν με τις λέξεις και τη νοημοσύνη των πολιτών

Τα χρυσά μπόνους 16.000.000 για τον Στάσση και μια χούφτα από ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ «πέρασαν» πέρυσι τον Ιούνιο με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. την παραμονή των Χριστουγέννων. Ομως, στη νέα ετήσια γενική συνέλευση που θα γίνει σε λίγες μέρες, στις 29 Ιουνίου, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ακύρωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από λεφτά της ΔΕΗ, δηλαδή των καταναλωτών, προκειμένου αυτές οι μετοχές να διατεθούν στη συνέχεια δωρεάν, ως μπόνους, στα στελέχη της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ουσιαστικά μέσω του Γιάννη Οικονόμου ότι το πρόγραμμα θα ακυρωθεί, όταν διαβεβαίωνε ότι «το δικαίωμα δεν πρόκειται να ασκηθεί».

Στη Γ.Σ., όμως, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα, όπως αναφέρεται, «το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών δεν έχει τεθεί σε ισχύ». Δηλαδή, απ’ αυτό το παιχνίδι των λέξεων προκύπτει ότι απλά δεν έχουν ακόμα μοιραστεί οι μετοχές, που έτσι κι αλλιώς, βάσει νόμων και αποφάσεων, προορίζονται για τον Στάσση και τα «γαλάζια» golden boys της ΔΕΗ.

Εν ολίγοις, το πρόγραμμα παραμένει ολοζώντανο, όπως αποδεικνύει και η νέα αγορά μετοχών αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Η ΔΕΗ δεν γνωστοποιεί ρητώς προς τη γενική συνέλευση, όπως θα ανέμενε κανείς μετά τις αντιδράσεις και την κυβερνητική δέσμευση, ότι το πρόγραμμα ακυρώνεται και πως θα ισχύσει, π.χ., ένα άλλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για στήριξη της μετοχής της επιχείρησης.

Ούτε υπάρχει κάποια αναφορά στο ότι το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών δεν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ. Το μόνο που επισημαίνει η ΔΕΗ στους μετόχους είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει ισχύσει. Κάτι που σημαίνει ότι, βάσει νόμων και καταστατικών, οι μετοχές αξίας τουλάχιστον 16.000.000 ευρώ είναι «δεμένες» και εξακολουθούν να οδεύουν προς τις τσέπες των μεγαλοστελεχών της επιχείρησης.

Στο απόσπασμα, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022, με την έκθεση αποδοχών που θα τεθεί προς συζήτηση στη Γ.Σ. της ΔΕΗ στις 29 του μήνα, δεν υπάρχει η ακύρωση του προγράμματος, αλλά ότι δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ η διανομή των μετοχών στα golden boys

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου μπαίνει στο Δ.Σ. της ΔΕΗ

Όλοι οι χοντροκομμένοι χειρισμοί στην υπόθεση ΔΕΗ έχουν πάντα τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οπως και το ότι θα γίνει μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Το Υπερταμείο, δηλαδή, που είχε την πιο καθοριστική ψήφο στην περσινή Γ.Σ. για τα «χρυσά» μπόνους στον Στάσση και στα στελέχη, θα βάλει τώρα τον CEO του στο Δ.Σ. της ΔΕΗ! Κάτι που δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να συμβεί σε άλλη χώρα…

Την πραγματική εξουσία στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ εξακολουθεί να έχει το Ελληνικό Δημόσιο. Μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου είναι το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται, θεσμικά, από τον υπουργό Οικονομικών, στην προκειμένη περίπτωση τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατείχε πέρυσι το καλοκαίρι το 51% των μετοχών, εκ των οποίων το 34% ανήκε στο Υπερταμείο και το 17% στο ΤΑΙΠΕΔ. Οταν, δηλαδή, περνούσε το θέμα των εξωφρενικών μπόνους από τη Γ.Σ., η απόλυτη πλειοψηφία ήταν εξασφαλισμένη για τον Γιώργο Στάσση.

Στη συνέχεια πωλήθηκε σε ιδιώτες το 17% του ΤΑΙΠΕΔ και μοναδικός εκπρόσωπος του Δημοσίου στη ΔΕΗ είναι πλέον το Υπερταμείο με 34%. Το Υπερταμείο, λοιπόν, όχι μόνο ήταν αυτό που έδωσε το πράσινο φως για το πάρτι με τα μπόνους, αλλά τώρα βάζει και τον ίδιο τον Δημητριάδη στο Δ.Σ. της ΔΕΗ! Μια απόφαση που προκαλεί από μόνη της…

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι από τα νέα πρόσωπα που έχουν προταθεί για τη ΔΕΗ και θα ψηφιστεί στη Γ.Σ. της 29ης Ιουνίου. Πέρα από CEO του Υπερταμείου από τον Ιανουάριο 2021, είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη με τους χειρισμούς του στην εποχή της πανδημίας, όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επειδή έκανε υγειονομική παραγγελία από την Τουρκία εν μέσω πανδημίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.), απευθυνόμενος για βοήθεια στον Δημήτρη Αβραμόπουλο λόγω των καλών σχέσεών του με τον Ερντογάν. Ο Δημητριάδης είχε τότε την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Οικονομικής Διπλωματίας του υπ. Εξωτερικών και οι ενέργειές του προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του υφυπουργού Φραγκογιάννη και τον μεγάλο εκνευρισμό του Δένδια.

Ο Δημητριάδης θεωρείται από τα άτομα απολύτου εμπιστοσύνης στο περιβάλλον Μητσοτάκη. Στο Υπερταμείο αντικατέστησε τη Ράνια Αικατερινάρη.

Προκλητική αδιαφορία για το limit down

Για να στηρίξει τη μετοχή της η ΔΕΗ θα μπορούσε να ενεργήσει όπως άλλες μεγάλες εταιρίες: να θεσπίσει ένα γενναίο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών προκειμένου, αφενός, να περιορίσει τη ραγδαία πτώση διαρκείας, αφετέρου, στη συνέχεια να τις μεταπωλήσει σε υψηλότερες τιμές ώστε να έχει κέρδη. Η εταιρία, φυσικά, όχι οι τσέπες των στελεχών της…

Η μετοχή της ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο κατρακυλά διαρκώς. Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από το Πάσχα, στις 21 Απριλίου, η τιμή της ήταν στα 8,2 ευρώ.

Στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής πριν από το τριήμερο Αγ. Πνεύματος, η μετοχή έκλεισε στα 5,6 ευρώ! Αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο δεν έχει αποφασιστεί ένα πρόγραμμα στήριξης των μετοχών της εταιρίας και για ποιον λόγο το Δ.Σ. επιμένει μόνο να κρατά ζωντανό το πρόγραμμα μετοχών-μπόνους.

Και, εν τέλει, αν το Δ.Σ. μιας επιχείρησης από τη μια αυξάνει τα κέρδη από πωλήσεις μεριδίου του Δημοσίου και από ρήτρες αναπροσαρμογής που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού με τέτοιους υπολογισμούς, ενώ από την άλλη δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει την μετοχή, τότε για ποιον λόγο πρέπει να συνεχίσει τη θητεία του και να παίρνει μισθούς Λουξεμβούργου; Βασικό μέλημα του CEO υποτίθεται ότι είναι η κερδοφορία των μετόχων μέσω της αύξησης της αξίας της μετοχής. Και η μετοχή καταρρέει εδώ και δύο μήνες για το blue chip της ΔΕΗ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδία Μητσοτάκη, Στάσση, μοιράζουν σε bonus εκατομμυρίων τις υπέρογκες χρεώσεις των λογαριασμών της ΔΕΗ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπο του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία:

Ο κ. Στάσσης συνεχίζει να δίνει μπόνους στον εαυτό του την ώρα που οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ο κ. Οικονόμου, μετά την αρχική αποκάλυψη για το μπόνους στα golden boys της ΔΕΗ 16 εκατ. ευρώ, είχε δηλώσει πως η διανομή των μετοχών «δώρο» «έχει παγώσει, δεν υλοποιείται και δεν θα υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας Δημοκρατία, ο κ. Στάσσης την Παρασκευή πήρε ακόμα 145.000 μετοχές της ΔΕΗ έναντι 816.814 ευρώ, με το συνολικό ποσό που έχει ήδη εκταμιευθεί προς τις τσέπες των «γαλάζιων παιδιών» να ξεπερνά πλέον τα 7 εκατ. ευρώ.

Ή ο κ. Στάσσης αυτενεργεί, οπότε οφείλει σήμερα κιόλας να αποπεμφθεί, ή λειτουργεί στο πλιάτσικο ως μπροστινός του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του και όλοι μαζί δουλεύουν ψιλό γαζί τους καταναλωτές μοιράζοντας το υστέρημά τους.

Περιμένουμε την απάντηση του κ. Οικονόμου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.