Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Προβλέψεις-σοκ για την ακρίβεια στα τρόφιμα, τα καύσιμα και την ενέργεια!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ τιμών των τελευταίων 50 ετών κατά την Παγκόσμια Τράπεζα!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να προκαλέσει το «μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970», προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε μια νέα πρόβλεψη, ανέφερε ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, θα συμβάλει σε τεράστιες αυξήσεις τιμών για αγαθά που κυμαίνονται από φυσικό αέριο μέχρι σιτάρι και βαμβάκι.

Η αύξηση των τιμών «αρχίζει να έχει πολύ μεγάλες οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις», δήλωσε στο BBC ο Peter Nagle, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και πρόσθεσε: «Τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την κρίση του κόστους ζωής».

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματος σε τρόφιμα και ενέργεια, επομένως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την απότομη αύξηση των τιμών», πρόσθεσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Χρυσή» ενέργεια

Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 50%, εκτοξεύοντας τους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η μεγαλύτερη άνοδος θα σημειωθεί στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε κόστος. Οι τιμές προβλέπεται να πέσουν το επόμενο έτος και το 2024, αλλά ακόμη και τότε θα παραμείνουν 15% υψηλότερες από πέρυσι.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι αυτό σημαίνει ότι από τα χαμηλά του Απριλίου 2020 έως τα υψηλά του Μαρτίου αυτού του έτους, έχουμε δει «τη μεγαλύτερη 23μηνη αύξηση στις τιμές της ενέργειας από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 1973», όταν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη.

Παρομοίως, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2024 με ένα βαρέλι -ως μέτρο αναφοράς- του αργού πετρελαίου Brent, να προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια φέτος, κάτι που θα οδηγήσει σε εκτεταμένο πληθωρισμό.

Η Ρωσία παράγει περίπου το 11% του παγκόσμιου πετρελαίου, το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά η έκθεση αναφέρει ότι «οι διαταραχές που προκύπτουν από τον πόλεμο αναμένεται να έχουν μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις», καθώς οι κυρώσεις σημαίνουν ότι οι ξένες εταιρείες αποχωρούν και η πρόσβαση στην τεχνολογία μειώνεται.

Η Ρωσία παρέχει επί του παρόντος το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 27% του πετρελαίου της, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται για να «απογαλακτίσουν» τις χώρες τους από τις προμήθειες από τη Ρωσία. Αυτό συνέβαλε στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών δημιουργώντας περισσότερη ζήτηση για προμήθειες από αλλού.

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην προοπτική της για τα βασικά προϊόντα, προειδοποίησε επίσης ότι πολλά τρόφιμα θα δουν απότομες αυξήσεις στο κόστος τους. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ δείχνει ήδη ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία πριν από 60 χρόνια.

Το σιτάρι προβλέπεται να αυξηθεί κατά 42,7% και να φτάσει σε νέα υψηλά ρεκόρ σε όρους δολαρίου. Άλλες αξιοσημείωτες αυξήσεις θα είναι 33,3% για το κριθάρι20% για τη σόγια και 29,8% για τα λάδια και 41,8% για το κοτόπουλο. Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν μειωθεί δραστικά.

Πριν από τον πόλεμο, οι δύο χώρες αντιπροσώπευαν το 28,9% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού σύμφωνα με την JP Morgan και το 60% των παγκόσμιων προμηθειών ηλίανθου – βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα – σύμφωνα με την S&P Global.

Αυξήσεις (σχεδόν) παντού

Οι τιμές για άλλες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, μετάλλων και ορυκτών προβλέπεται επίσης να αυξηθούν. Το κόστος της ξυλείας, του τσαγιού και του ρυζιού είναι από τα λίγα που αναμένεται να μειωθούν.

«Το σιτάρι είναι μια από τις πιο δύσκολες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς αντικατάσταση», αναφέρει ένα ερευνητικό σημείωμα της Bank of America. Επισημαίνει ότι οι κακές καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τον αντίκτυπο της μείωσης των προμηθειών της Ουκρανίας, κάτι που θα συνεχιστεί επειδή ο πόλεμος έχει διαταράξει την περίοδο φύτευσης την άνοιξη.

Το σημείωμα υποδηλώνει επίσης ότι οι αποστολές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την Ουκρανία έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% λόγω των συγκρούσεων και αυτές οι χαμένες εξαγωγές, κατά τη διάρκεια ενός έτους, «ισοδυναμούν με περίπου 10 ημέρες παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Archer Daniels Midland, ενός από τους τέσσερις μεγάλους εμπόρους τροφίμων στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν σύντομα.

Καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 53% στα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στα 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Χουάν Λουτσιάνο δήλωσε:

«Αναμένουμε μειωμένες προμήθειες καλλιεργειών – που προκαλούνται από την αδύναμη καλλιέργεια canola στον Καναδά, τις μικρές καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής. και τώρα οι διαταραχές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας – να οδηγήσουν σε συνεχή στενότητα στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών για τα επόμενα χρόνια».

Ο Nagle από την Παγκόσμια Τράπεζα, είπε ότι άλλες χώρες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση της έλλειψης εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, μια προβλεπόμενη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων κατά 69% φέτος σημαίνει ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος καθώς οι αγρότες αρχίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα, οι γεωργικές αποδόσεις θα μειωθούν».

Για τα εμπορεύματα συνολικά, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε: «Ενώ οι τιμές γενικά αναμένεται να κορυφωθούν το 2022, θα παραμείνουν πολύ υψηλότερες από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως».

Πρόσθεσε ότι «οι προοπτικές για τις αγορές εμπορευμάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία» και τη διακοπή που προκαλεί στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.