Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μάχες καλά κρατούν και στη μέση οι άμαχοι

Οι μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία την 29η ημέρα του πολέμου. Σφοδρά χτυπήματα σημειώνεται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, όπως ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook. Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί. Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

 

Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

 

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμη πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Η Μαριούπολη βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και η ανησυχία για την Οδησσό εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο Ζελένκσι καλεί σε παγκόσμιες διαδηλώσεις

 

Παράλληλα νωρίς την Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

 

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Τέσσερις πυρκαγιές στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ

 

Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

 

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

 

Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

 

Ο κ. Γκρόσι είπε χθες πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.

Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων

 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt. Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να εγκρίνονται από διάφορα υπουργεία, με τον συντονισμό της ομοσπονδιακής καγκελαρίας.

 

Οι αιτήσεις που αφορούν την Ουκρανία θα έχουν πλέον την «υψηλότερη προτεραιότητα» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τους και το υπουργείο Οικονομίας θα τις εγκρίνει άμεσα, ανέφερε η Βελτ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

 

«Όταν πήραμε την απόφαση να προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, πήραμε έναν δρόμο που ελπίζω πως όλοι κατανοούσαν πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια», τόνισε ο κ. Χάμπεκ στην εφημερίδα.

 

«Για μένα και το υπουργείο αυτό σημαίνει ότι ασφαλώς θα εγκρίνουμε όλες τις παραδόσεις όπλων στον συμφωνημένο διάδρομο. Αυτό θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ, ανέφερε η εφημερίδα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.