Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΕΚΠΟΙΖΩ: Βάλτε χέρι στις παρανομίες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την παύση των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των προμηθευτών ενέργειας καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Ζητεί επίσης την αναληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τη θωράκιση της προστασίας του καταναλωτή απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές των προμηθευτών, ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν χωρίς καθυστέρηση κυρώσεις σε όσους προμηθευτές παραβιάζουν τη νομοθεσία.

 

Η Ενωση επισημαίνει ότι οι πρόσφατες καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς μετατροπές σταθερών τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε κυμαινόμενα προστίθενται στην τεράστια δεξαμενή καταγγελιών για αθέμιτες και αδιαφανείς πρακτικές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της πληθώρας των καταγγελιών που λαμβάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ τα τελευταία χρόνια.

 

Εξηγεί τον μηχανισμό των σταθερών τιμολογίων σημειώνοντας πως στις συγκεκριμένες συμβάσεις ο καταναλωτής επιλέγει να μην αναλάβει το ρίσκο της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καταβάλλοντας ως αντιστάθμισμα ένα πάγιο και πληρώνοντας με αυξημένες χρεώσεις σε σχέση με τα κυμαινόμενα. Ο προμηθευτής αντίστοιχα αναλαμβάνει τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους προμήθειας, «έχοντας όμως στη φαρέτρα του πολλά εργαλεία για να τον αντισταθμίσει, εργαλεία που φυσικά δε διαθέτει ο καταναλωτής».

 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι με την πρακτική της μονομερούς μεταβολής των συμβολαίων οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανατρέπουν τελείως το θεμέλιο των συμβάσεων σταθερού τιμολογίου, μετατρέποντάς τα σε κυμαινόμενα και μετακυλίοντας έτσι πλήρως τον κίνδυνο στον καταναλωτή, ο οποίος είχε επιλέξει έναντι υψηλότερου αντιτίμου και παγίου να μην τον αναλάβει.

 

«Πρόκειται για μία παντελώς παράνομη και καταχρηστική επέμβαση στη σύμβαση. Όροι που προβλέπουν τη μονομερή τροποποίηση των όρων της σύμβασης χωρίς σπουδαίο λόγο, ο οποίος να αναφέρεται ειδικά και συγκεκριμένα στη σύμβαση, είναι καταχρηστικοί. Επιπλέον, υπάρχουν όροι για τους οποίους δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί η ύπαρξη σπουδαίου λόγου. Τέτοιοι όροι είναι οι όροι σταθερού τιμολογίου, όπου όλη η φυσιογνωμία της σύμβασης είναι η αρχική κατανομή των κινδύνων, η οποία αν αλλάξει αιφνιδιάζει τον καταναλωτή και ανατρέπει εις βάρος του την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μερών».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.