Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βάζουν χέρι και στην ελευθεροτυπία – Με νυχτερινή τροπολογία στη Βουλή

Σάλο έχει προκαλέσει η αντισυνταγματική τροπολογία που κατατέθηκε κυριολεκτικά νύχτα στη Βουλή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την οποία επιχειρεί να ελέγξει τις εφημερίδες μέσω του ΕΣΡ (και όχι μόνο) ώστε οι εκδότες να πληρώνουν με την προσωπική τους περιουσία πρόστιμα και αγωγές.

Πρόκειται για μία προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας και εν τέλει απαγόρευσης του ελεύθερου λόγου.

Αυτά συμβαίνουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας, αυτά τα οποία η σημερινή κυβέρνησημ υποτίθεται πως λοιδορεί.

Με την τροπολογία διαφώνησε έντονα και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτή την τροπολογία θα την ψήφιζε ο Κιμ! Ο «πάτα το κουμπί»! Με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση στο κοινοβούλιο.

Εν ολίγοις δημιουργούνται δύο «είδη εκδοτών». Αυτοί που εντάσσονται στις 3 λίστες Πέτσα και είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση και στους «άλλους», που δεν εντάχθηκαν στις λίστες αυτές.

Μέχρι τώρα των «πακέτων» αυτών έχουν μοιραστεί περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, στην ουσία δηλαδή πρόκειται περί εξαγοράς.

Συγκεκριμένα η τροπολογία ορίζει πως το ΕΣΡ, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που δεν έχει αρμοδιότητα, θα μπορεί να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, κάτι που αντίκειται στο άρθρο 14 του Συντάγματος.

Μάλιστα, η ίδια τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την προσωπική «στόχευση» των εκδοτών, καθώς αν δεν μπορούν να πληρωθούν τα πρόστιμα που θα επιβάλει το ΕΣΡ από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, θα καλείται να τα πληρώσει ο μέτοχος.

Οι διατυπώσεις που έχουν επιλεχθεί, δείχνουν πως απευθύνεται η κυβέρνηση στους εκδότες οι οποίοι την κρίνουν και ενώ φέτος όπως και να το δει κανείς θα έχουμε προεκλογική χρονιά.

Δηλαδή «μην μιλάτε τώρα που έχουμε εκλογές».

Συνεπώς όποια εφημερίδα δεν ανήκει στις «φίλα προσκείμενες» θα κλείσει μέσω των προστίμων.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως οι αποφάσεις του ΕΣΡ έχουν ισχύ και στα sites αντίθετα από ότι πολλοί νομίζουν.

Το ΕΣΡ είχε επιβάλει συνολικά πρόστιμα 470 χιλιάδων ευρώ – τα μεγαλύτερα στην ιστορία του – σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε sites που αναμετέδωσαν κάποιες διαδικτυακές εκπομπές του γνωστού αποθανόντος δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα το φθινόπωρο του 2021.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.