Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η κατανάλωση ενός χυμού θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωσή της, σύμφωνα με μελέτη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, είναι μια συχνή πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένας συγκεκριμένος χυμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή της.

Ο χυμός που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μελέτη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως η συστολική αρτηριακή πίεση (η υψηλότερη τιμή στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) 130 mm Hg ή υψηλότερη ή η διαστολική αρτηριακή πίεση (η χαμηλότερη τιμή στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) 80 mm Hg ή υψηλότερη. Αν και είναι συχνή, η υπέρταση δεν είναι αθώα. Όταν δεν ελέγχεται, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές αναζητούν πρακτικούς τρόπους για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα από τα τρόφιμα που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι τα παντζάρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νιτρικά άλατα. Αυτά τα συστατικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλησε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χυμού παντζαριού και της στοματικής χλωρίδας (στοματικό μικροβίωμα) και κατά πόσο τυχόν αλλαγές σε αυτήν επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, ρίχνοντας φως στον μηχανισμό με τον οποίο τα παντζάρια μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Πώς διεξήχθη αυτή η μελέτη

Οι ερευνητές στρατολόγησαν δύο ομάδες συμμετεχόντων: μια ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας, που αποτελούνταν από 36 ηλικιωμένους ενήλικες, ηλικίας 65 έως 80 ετών και μια ομάδα νεότερων 42 νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούνταν υγιείς κατά την έναρξη με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αν και η αρτηριακή πίεση της ομάδας μεγαλύτερης ηλικίας ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερη από αυτή της ομάδας νεότερων.

Υπήρχαν τρεις παρεμβάσεις δύο εβδομάδων για αυτήν τη μελέτη. Πριν και μετά από κάθε παρέμβαση, οι συμμετέχοντες πήγαιναν στο εργαστήριο για να εξεταστεί το στόμα τους, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εξετάσουν το στοματικό τους μικροβίωμα – τα καλά και τα κακά βακτήρια που ζουν στο στόμα μας. Έγιναν επίσης εξετάσεις αίματος και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Μεταξύ κάθε παρέμβασης υπήρχε μια περίοδος δύο εβδομάδων, ώστε το στοματικό μικροβίωμα να επιστρέψει στο «φυσιολογικό» επίπεδο κάθε συμμετέχοντα.

Για την πρώτη παρέμβαση, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να πίνουν δύο «σφηνάκια» συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ, για δύο εβδομάδες. Κάθε δόση ήταν 70 χιλιοστόλιτρα χυμού παντζαριού, που είναι λίγο κάτω από ⅓ φλιτζάνι. Για τη δεύτερη παρέμβαση, έκαναν το ίδιο πράγμα, αλλά με εικονικό χυμό παντζαριού από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τα φυσικά νιτρικά άλατά του – αν και οι συμμετέχοντες δεν το γνώριζαν. Η τρίτη παρέμβαση περιελάμβανε ξέπλυμα με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα.

Τι διαπίστωσε αυτή η μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός παντζαριού με νιτρικά άλλαξε το στοματικό μικροβίωμα και στις δύο ομάδες προς το καλύτερο, μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια και αυξάνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια. Ωστόσο, οι αλλαγές σε συγκεκριμένα βακτήρια διέφεραν μεταξύ των ομάδων.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα παρουσίασε μείωση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων που ονομάζονται Prevotella μετά την κατανάλωση του χυμού πλούσιου σε νιτρικά άλατα, καθώς και αύξηση στην ανάπτυξη βακτηρίων που είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία. Αυτές οι αλλαγές ήταν πιο έντονες στην μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα σε σύγκριση με τη νεότερη και δεν εμφανίστηκαν με τον χυμό εικονικού φαρμάκου.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες σε αυτή τη μελέτη είχαν μέση αρτηριακή πίεση 126/80 κατά την έναρξη, η οποία ήταν υψηλότερη από τη μέση αρτηριακή πίεση της νεότερης ομάδας, αλλά οι αρχικές συγκεντρώσεις νιτρωδών στο αίμα της μεγαλύτερης ομάδας δεν διέφεραν από αυτές της νεότερης ομάδας.

Ωστόσο, ενώ η νεότερη ομάδα δεν παρουσίασε σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή στη συγκέντρωση νιτρωδών στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, η μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα παρουσίασε μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7 mm Hg, καθώς και αύξηση της συγκέντρωσης νιτρωδών στο αίμα. Αυτή η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι κλινικά σημαντική, πράγμα που σημαίνει ότι τα οφέλη μπορεί να επεκταθούν στη μείωση άλλων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως συμβαίνει με κάθε μελέτη, υπάρχει κίνδυνος σφάλματος του ερευνητή και μεροληψίας των συμμετεχόντων όσον αφορά την αναφορά της συμμόρφωσης, αν και αυτοί οι συμμετέχοντες ανέφεραν 100% συμμόρφωση με το πρωτόκολλο της μελέτης.

Πώς εφαρμόζεται αυτό στην πραγματική ζωή

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση —ή αν θέλετε να αποτρέψετε την πάθηση— υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η ενσωμάτωση παντζαριών και χυμού παντζαριού στην καθημερινότητά σας μπορεί να βοηθήσει.

Εάν δεν σας αρέσουν τα παντζάρια, άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα περιλαμβάνουν το σπανάκι, το λάχανο, το μάραθο και το σέλινο.

Άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση είναι η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και το άγχος. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμα και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, γι’ αυτό προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα.

Πώς ο χυμός παντζαριού βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσής του, της αρτηριακής πίεσης και του στοματικού μικροβιώματος. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως βοηθά στη μείωση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Τα νιτρικά άλατα, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα παντζάρια, είναι υπάρχουν και  σε πολλά άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως το σπανάκι, το λάχανο, ο μάραθος και το σέλινο, προσφέροντας επιπλέον οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η συνολική προσέγγιση για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η διατροφή
  • Η σωματική δραστηριότητα
  • Η διαχείριση του άγχους
  • Ο επαρκής ύπνος

Ξεκινήστε υιοθετώντας μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σας. Ακόμη και οι πιο μικρές, υγιεινές συνήθειες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο