Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη θεαματική ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου, κατά την οποία εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας συνολικής εκτιμώμενης αξίας 88 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι δύο βασικοί ύποπτοι φέρονται να κατέθεσαν ότι ο άνθρωπος που οργάνωσε την επιχείρηση δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη λεία, θεωρώντας πως θα μπορούσαν να είχαν αφαιρέσει ακόμη περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα.
Οι δύο άνδρες, που έχουν ταυτοποιηθεί από τις γαλλικές αρχές ως Αμπντουλάγε Ν. και Γκελαμαλάχ Α., κατηγορούνται ότι εισέβαλαν τον Οκτώβριο του 2025 στην Αίθουσα του Απόλλωνα, όπου εκτίθενται τα περίφημα κοσμήματα της ναπολεόντειας περιόδου.
Κατά τις απολογίες τους υποστήριξαν ότι ενεργούσαν κατ’ εντολή ενός άγνωστου μέχρι στιγμής εντολέα, τον οποίο αρνήθηκαν να κατονομάσουν, επικαλούμενοι φόβους για την ασφάλεια των οικογενειών τους. Όπως ισχυρίστηκαν, λίγες ημέρες πριν από τη ληστεία είχαν λάβει βίντεο από το εσωτερικό του μουσείου, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς ποια εκθέματα έπρεπε να αφαιρέσουν.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες απέσπασαν συνολικά οκτώ πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τιάρες, περιδέραια, καρφίτσες και σκουλαρίκια. Ωστόσο, κατά τη διαφυγή τους έπεσε από την τσάντα τους το ιστορικό στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, συζύγου του Ναπολέοντα Γ΄, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
Ο ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται να παραδέχθηκε ότι το στέμμα έπεσε από την τσάντα του, χαρακτηρίζοντας εκ των υστέρων την πράξη τους «πολύ σοβαρό λάθος». Όπως είπε, τα υπόλοιπα κοσμήματα παραδόθηκαν στον εγκέφαλο της επιχείρησης, ο οποίος εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή θεωρούσε ότι υπήρχε χρόνος να αφαιρεθούν περισσότερα εκθέματα.
Οι καταθέσεις αποκαλύπτουν ακόμη ότι οι δύο άνδρες μπήκαν στο μουσείο μέσω ανελκυστήρα μεταφοράς επίπλων και στη συνέχεια έσπασαν παράθυρο που οδηγούσε στην αίθουσα. Εκεί έκοψαν τις προστατευτικές προθήκες και άρπαξαν όσα κοσμήματα πρόλαβαν μέσα σε λίγα λεπτά, γνωρίζοντας ότι διέθεταν ελάχιστο χρόνο πριν σημάνει συναγερμός.
Ο Αμπντουλάγε Ν. υποστήριξε ότι συμμετείχε στη ληστεία λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, με αντάλλαγμα αμοιβή που θα κυμαινόταν από 15.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο συγκατηγορούμενός του δήλωσε πως αρχικά πίστευε ότι επρόκειτο για διάρρηξη κοσμηματοπωλείου και όχι του διασημότερου μουσείου του κόσμου.

EPA / Mohammed Badra
Παρά τις πολύωρες ανακρίσεις, κανείς από τους δύο δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του φερόμενου ως οργανωτή ή άλλων συνεργών, υποστηρίζοντας ότι φοβούνται αντίποινα. Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν επιβεβαιώσει ότι πίσω από τη ληστεία βρισκόταν οργανωμένο κύκλωμα ή συγκεκριμένος εντολέας.
Η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τα μέτρα ασφαλείας του Λούβρου, ενώ η έρευνα που ακολούθησε είχε ήδη οδηγήσει στην παραίτηση της προέδρου του μουσείου, μετά τις διαπιστώσεις για σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα προστασίας των ανεκτίμητων εκθεμάτων.