Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Χρειάστηκαν 2.600 χρόνια, αλλά καταλάβαμε επιτέλους πώς λειτουργεί πραγματικά ο στατικός ηλεκτρισμός

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι κάτι που όλοι έχουμε βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας, αλλά ποτέ δεν ξέραμε ακριβώς πώς προκαλείται. Μέχρι τώρα. Μια ομάδα ερευνητών από το Northwestern University φαίνεται πως έλυσε το μυστήριο που υπήρχε για περισσότερα από 2.600 χρόνια. Όπως εξηγούν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Nano Letters, η απάντηση είναι εκπληκτικά απλή: όλα έχουν να κάνουν με μικροσκοπικές ατέλειες στην επιφάνεια των αντικειμένων.

Ο καθηγητής Lawrence Marks αναφέρει πως ενώ πολλές προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν για να εξηγηθεί το φαινόμενο, οι περισσότερες βασίζονταν σε υποθέσεις που δεν μπορούσαν να στηριχτούν πειραματικά. Τώρα, όμως, χάρη σε μια νέα θεωρία βασισμένη στην “ελαστική διάτμηση,” η εξήγηση είναι σαφής. Όταν δύο αντικείμενα τρίβονται μεταξύ τους, μικρές ατέλειες στην επιφάνειά τους προκαλούν διαφορετικές φορτίσεις στα σημεία τριβής, οι οποίες δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό που κάνει τη νέα αυτή ανακάλυψη τόσο σημαντική είναι οι πρακτικές εφαρμογές της. Από απλά καθημερινά φαινόμενα, όπως το πώς ένας μύλος καφέ επηρεάζει τη γεύση των κόκκων, μέχρι πιο σοβαρά θέματα, όπως οι βιομηχανικές πυρκαγιές ή προβλήματα με τη δοσολογία σε σκόνες φαρμάκων. Ακόμα και το τραγικό ατύχημα του Hindenburg το 1937 πιθανόν να οφείλεται σε σπινθήρες από στατικό ηλεκτρισμό.

Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ασφαλέστερων προϊόντων και στην αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων στο μέλλον. Όπως τονίζει ο Marks, η στατική ηλεκτρική ενέργεια έχει βαθιά επίδραση στον κόσμο μας, ακόμα και στη δημιουργία πλανητών, αφού οι συγκρούσεις κόκκων σκόνης στο διάστημα παράγουν στατικό ηλεκτρισμό που βοηθάει στη “συγκόλληση” των σωματιδίων.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο