Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το μόνο σκάφος που έχουμε στην Αφροδίτη σιώπησε μυστηριωδώς

Για πάνω από 10 χρόνια η ανθρωπότητα έχει ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, στέλνοντας πληροφορίες από τον κολασμένο και βίαιο πλανήτη. Το ιαπωνικό σκάφος Akatsuki, στάθηκε στον γειτονικό μας πλανήτης για να μελετήσει την ατμόσφαιρά του, όμως ξαφνικά σιώπησε.

Το Ινστιτούτο Διαστημικής και Αστροναυτικής Επιστήμης της Ιαπωνίας (ISAS) έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιό του, μετά από έναν ελιγμό στα τέλη Απριλίου, ανακοίνωσε ο οργανισμός στο Χ (πρώην Twitter). Το διαστημικό σκάφος βρισκόταν σε μια εκτεταμένη περίοδο λειτουργίας ελέγχου σε χαμηλό υψόμετρο, πριν σιωπήσει, έγραψε η ISAS.

Η ISAS προσπαθεί προς το παρόν να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το σκάφος της Αφροδίτης. Η αποστολή Venus Climate Orbiter (PLANET-C) ή Akatsuki, εκτοξεύθηκε το 2010 για να μελετήσει τα καιρικά μοτίβα στην Αφροδίτη, να δει αν υπάρχουν κεραυνοί στα πυκνά, όξινα σύννεφά της και να αναζητήσει σημάδια ενεργών ηφαιστείων. Παρά τις μεγάλες ομοιότητες με την Γη, η Αφροδίτη είναι το κακό αδερφάκι, με υψηλές θερμοκρασίες, τεράστια ατμοσφαιρική πίεση και σύννεφα που βρέχουν διαβρωτικά οξέα.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι τρομερά δύσκολο να στείλουμε σκάφος στην επιφάνεια της Αφροδίτης, ώστε να την μελετήσουμε. Το έκαναν μία φορά οι Ρώσοι, όμως το σκάφος απλά έσβησε λίγο μετά την προσεδάφισή του. Πρόλαβε να στείλει μόνο λίγες φωτογραφίες από την απόκοσμη επιφάνεια του πλανήτη.

Venera
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΚΑΜΕΡΑ VENERA 13 Ο ανιχνευτής Venera 13 της Σοβιετικής Ένωσης κατέγραψε δύο έγχρωμες πανοράματα της επιφάνειας της Αφροδίτης το 1982. Αυτό το πανόραμα προήλθε από την πίσω κάμερα. Εικόνα: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών / Ted Stryk

Το τελευταίο σκάφος που στάλθηκε για να παρατηρήσει την Αφροδίτη από την NASA, ολοκλήρωσε την αποστολή στις 12 Οκτωβρίου 1994, αφού μπήκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και χάθηκε για πάντα. Το Venus Express της Ευρώπης, μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2006, αλλά έχασε την επικοινωνία με τον έλεγχο αποστολής το 2014, μετά από 8 έτη παρατηρήσεων της ατμόσφαιρας.

Τα τελευταία 9 χρόνια, το Akatsuki ήταν η μόνη ενεργή αποστολή στην Αφροδίτη, όμως δεν θα είναι μόνη της για πολύ, καθώς η NASA ετοιμάζει επιτέλους δύο ακόμα αποστολές στον πλανήτη. Το DAVINCI που θα εκτοξευτεί το 2029, που θα μελετήσει την Αφροδίτη από την ατμόσφαιρα μέχρι την επιφάνειά της. Το VERITAS θα εκτοξευτεί μετά το 2031, θα μελετήσει την επιφάνεια και τον πυρήνα του πλανήτη, για να κατανοήσει πως ένας βραχώδης πλανήτης στο μέγεθος της Γης και σε τόσο κοντινή απόσταση, εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από την Γη.

Προς το παρόν οι επιστήμονες της ISAS δεν έχουν βρει τον λόγο για τον οποίο χάθηκε η επικοινωνία με την Akatsuki. Ακόμα ερευνούν την κατάσταση προσπαθώντας να δώσουν λύση. Ίσως σύντομα να έχουμε περισσότερα.
Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.