Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αμήν! Δημοσιοποίησε το… κάτι σαν «πόθεν έσχες»

Ελάχιστος κόσμος προτίμησε να ξοδέψει το βράδυ της Δευτέρας του για να δει από κοντά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία

Του Βασίλη Γαλούπη

Για τον Στέφανο Κασσελάκη η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη μάχη που είχε να δώσει σ’ αυτήν την πρώτη προεκλογική περίοδο της πολιτικής καριέρας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος εκτεθειμένος για το δικό του γκρίζο «πόθεν έσχες», βρήκε το παραθυράκι στην τελική στροφή για την κάλπη να στριμώξει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς απέκτησε την περιουσία του στην Αμερική.

Είναι η αδικαιολόγητη και πολύμηνη ολιγωρία του Κασσελάκη που πρόσφερε το πάτημα στον πρωθυπουργό να στρέψει το προεκλογικό ενδιαφέρον σχεδόν αποκλειστικά προς την Κουμουνδούρου, προκειμένου το ίδιο το Μαξίμου να ανασάνει από το βάρος της ακρίβειας και των Τεμπών. Όμως ο Κασσελάκης δείχνει αν μη τι άλλο ότι μαθαίνει γρήγορα πώς παίζεται ένα παιχνίδι στο οποίο επιτρέπονται όλα τα χτυπήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνοντας με 75΄ καθυστέρηση στο βήμα του Λευκού Πύργου, κι αφού πρώτα αποκάλεσε τον Μητσοτάκη με τον σκληρό χαρακτηρισμό «Αλ Καπόνε», έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα το δικό του πόθεν έσχες για τα εισοδήματα του 2023, αλλά όχι μόνο. Μαζί είχε ετοιμάσει και τον συγκριτικό πίνακα με την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού.

Ο Κασσελάκης είχε εισοδήματα 1,9 εκατ. ευρώ το 2023 (ο Μητσοτάκης 1,94 εκατ. το 2021), καταθέσεις 20.100 ευρώ (έναντι 2,04 εκατ. του πρωθυπουργού), δανειακές υποχρεώσεις 1,69 εκατ. (1,04 εκατ. ο πρόεδρος της Ν.Δ.), συμμετοχές σε επιχειρήσεις ύψους 670.000 ευρώ (404.000 ευρώ), επενδυτικά προϊόντα αξίας 2,8 εκατ. (24.500 ευρώ), 3 ακίνητα (έναντι 39), 2 οχήματα (4) και καμία θυρίδα (3 ο Μητσοτάκης).

Οι περισσότερες καταθέσεις του Κασσελάκη είναι 20.982 δολάρια στην JP Morgan, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών του είναι στην αμερικανική Cross Country Mortgage με έδρα στο Κλίβελαντ (1,5 εκατ. δολ.). Οι συμμετοχές του σε εταιρείες την 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν στην Osios LLS (500.000 δολ.), στην Tiptree Marine της Osios (211.000 δολ.) και 15.000 δολ. στην Pura Vita. Ο Κασσελάκης είπε χθες ότι από τις αρχές 2024 δεν συμμετέσχει πλέον στις δυο πρώτες. Τα επενδυτικά του προϊόντα είναι 2,6 εκατ. δολ. στην UBS και 358.000 δολ. στην Interactive Brokers, μεγάλη πολυεθνική χρηματιστηριακή κι επενδυτική πλατφόρμα με έδρα στο Κονέκτικατ.

Όπως φαίνεται στο «πόθεν έσχες» του, αγοράστηκε το 2022 μια κατοικία 358 τετραγωνικών στις ΗΠΑ σε οικόπεδο 54 στρεμμάτων, αξίας 2,6 εκατ. ευρώ. Από γονική παροχή υπάρχει και η διώροφη κατοικία στις Σπέτσες 287 τετραγωνικών, αντικειμενικής αξίας 313.000 ευρώ, ενώ το 2008 αγοράστηκε και διαμέρισμα 105 τετραγωνικών στην Αθήνα, αξίας 100.000 ευρώ. Το 2022 πήρε στην κατοχή του ένα Ι.Χ. 101.000 ευρώ και το 2023 ακόμα ένα 250.000 ευρώ. Μια ουσιώδης απορία, που δεν λύθηκε ούτε χθες, είναι γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να μετατραπεί επί μήνες σε ένα δυσεπίλυτο σίριαλ μυστηρίου και να γίνει μείζον προεκλογικό θέμα κάτι που θα μπορούσε να έχει λύσει εξαρχής. Από τη στιγμή που θεωρεί ότι δεν υπάρχει τίποτα για να κρύψει και μοιράζει το «πόθεν έσχες» του σε προεκλογική του ομιλία, γιατί δεν το έπραξε νωρίτερα; Όμως ο Κασσελάκης δεν είναι πια ένας νεοφερμένος στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Χθες με μια αναβαθμισμένη επικοινωνιακή διαχείριση επιδίωξε, και σ’ έναν βαθμό το πέτυχε, να στρέψει το προεκλογικό «όπλο» του Μητσοτάκη για το «πόθεν έσχες» εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Δεν γεννήθηκα πλούσιος. Δεν είχα μπαμπά πρωθυπουργό να με βάλει στην Εθνική Τράπεζα με 10.000 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: όπως συνέβη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο παλιά). Και το τελευταίο μου δολάριο είναι φορολογημένο σε μια χώρα όπου, αν διαφύγεις, πας φυλακή. Εκεί δεν μπορείς να ξεφύγεις αν έχεις αδιευκρίνιστα. Σας παρουσιάζω, λοιπόν, την περιουσιακή μου κατάσταση εδώ μπροστά σας, παρά το ότι δεν έχω νομική υποχρέωση να το κάνω, επειδή σε εσάς λογοδοτώ. Βλέπετε τα στοιχεία για όλο το 2023. Δεν σας κορόιδεψα». Και προσπάθησε να περάσει από την άμυνα στην αντεπίθεση: «Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν κι εμένα και τον Τάιλερ. Το λέω για τα πληρωμένα πιστόλια του Μαξίμου που ετοιμάζονται να τον χτυπήσουν. Βλέπετε συμμετοχή σε δυο εταιρίες. Η μία μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, όταν έμαθα ότι δεν μου επιτρέπεται να κατέχω αλλοδαπή εταιρία. Καλώ τώρα τον πρωθυπουργό να συμπληρώσει το excel που αποστέλλεται τώρα στο γραφείο του για τα δικά του εισοδήματα. Για να ξέρουμε πόσα ακόμα ακίνητα προστέθηκαν στη monopoly των ακινήτων του».

Ο Κασσελάκης δεν σταμάτησε εκεί. Προκάλεσε τον Μητσοτάκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πώς μπόρεσε να αποκτήσει 39 ακίνητα με μισθό βουλευτή, τι απέγινε η off-shore στα Νησιά Κέιμαν και πού είναι το σπίτι του Βολτέρου: «Εγώ έβγαλα 49,8 εκατ. ευρώ κέρδος για τους επενδυτές μου ως επιχειρηματίας. Ο Μητσοτάκης κάπου χάθηκε στο μέτρημα. Τουλάχιστον ο Αλ Καπόνε δεν ζητούσε να δει τις φορολογικές δηλώσεις έντιμων πολιτών». Η αλήθεια είναι ότι ο Κασσελάκης, με την ικανότητά του να στέκεται πάνω στο σανίδι κι όντας προετοιμασμένος αυτή τη φορά, δεν βγήκε χαμένος από την χθεσινή άτυπη «αναμέτρηση» με τον Μητσοτάκη. Όμως, το ερωτηματικό αν μπορεί τελικά να γοητεύσει και τους ψηφοφόρους, πέρα από τους χρήστες TikTok, παραμένει. Άλλωστε, η εικόνα μπροστά στον Λευκό Πύργο έμοιαζε φτωχή. Ελάχιστος κόσμος προτίμησε να ξοδέψει το βράδυ της Δευτέρας του για να δει από κοντά το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.