Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα 5 πράγματα που λαχταρούν κρυφά οι εσωστρεφείς άνθρωποι, σύμφωνα με την ψυχολογία

Γενικά, οι παρανοήσεις της κοινωνίας σχετικά με τη φύση των εσωστρεφών ανθρώπων είναι πολλές. Μία από τις μεγαλύτερες, είναι ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι, θέλουν να μείνουν για πάντα  μόνοι τους.

Μπορεί πράγματι, η επιθυμία αυτή να εκφράζει ορισμένους, ωστόσο δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση, την πλειονότητα. Μία ακόμη κοινή παρανόηση σχετικά με τους εσωστρεφείς, είναι ότι είναι όλοι ήσυχοι, αθόρυβοι. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως ακριβώς υπάρχουν ήσυχοι εξωστρεφείς, έτσι κάποιοι εσωστρεφείς είναι φασαριόζοι.

Ας δούμε όμως τα 5 πράγματα που επιζητούν οι εσωστρεφείς άνθρωποι:

  • Αυθεντική επαφή
  • Κατανόηση
  • Ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
  • Απουσία κριτικής
  • Αυτονομία

Αυθεντική επαφή

Ως άνθρωποι, έχουμε τη θεμελιώδη ανάγκη για ουσιαστική επαφή. Δυστυχώς, κάποιοι δεν καταφέρνουν να τη βρουν ποτέ. Η ουσιαστική, γνήσια επαφή, συνίσταται στη συνεννόηση ακόμη και χωρίς λόγια, την πηγαία, αυθόρμητη αγάπη.  Αυθεντική επαφή σημαίνει να σε αποδέχονται ειλικρινά και πλήρως, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά σου, να σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα, χωρίς σύγχυση ή πόνο και στεναχώρια.

Κατανόηση

Η ψυχολογική ανάγκη να μας καταλαβαίνουν είναι οικουμενική. Η κατανόηση είναι μία σημαντική ψυχό-κοινωνική λειτουργία και μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της ουσιαστικής επικοινωνίας και του διαλόγου.

Το να σε καταλαβαίνουν είναι ένα από τα πιο δυνατά, αλλά και λιγότερο αυτονόητα πράγματα. Η κατανόηση προϋποθέτει σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Σε έναν κόσμο γεμάτο από παρανοήσεις γύρω από τη φύση των εσωστρεφών ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί λαχταρούν όσο τίποτα την ουσιαστική κατανόηση.

Ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Εσωστρέφεια δεν σημαίνει ντροπή – εσωστρεφής είναι ο άνθρωπος που αναζωογονείται και χαλαρώνει όταν περνά χρόνο μόνος του.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν απεχθάνονται τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, απλώς είναι επιλεκτικά κοινωνικοί. Οι εσωστρεφείς λαχταρούν τις ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, θέλοντας να νιώθουν κάποιο ενδιαφέρον, να μαθαίνουν κάτι νέο, να μιλούν για πράγματα πέρα από τα τετριμμένα. Σκέφτονται ότι έχουμε περιορισμένη ενέργεια για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οπότε γιατί να την ξοδεύουμε άσκοπα;

Απουσία κριτικής

Οι εσωστρεφείς είναι περίεργοι άνθρωποι, με την έννοια ότι, δεν θέλουν την κριτική στη ζωή τους. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούν να είναι απόλυτα ειλικρινείς και που τους αποδέχονται όπως είναι, με όλα τους τα ελαττώματα. Έχουν ανάγκη να είναι ο εαυτός τους. Να θυμάστε ότι, ένας εσωστρεφής άνθρωπος δεν θέλει ποτέ να τον πιέζουν. Να τους ρωτάτε, χωρίς να γίνεστε πιεστικοί, ειδικά αν σας έχουν ήδη απορρίψει.

Σεβαστείτε το «όχι» τους. Αν θέλετε, προσπαθήστε μία άλλη φορά. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε την ντροπή σαν όπλο. Μην τους πιέζετε να κάνουν το οτιδήποτε και μην τους κάνετε να νιώσουν ότι, αν δεν κάνουν κάτι τώρα, θα χάσουν για πάντα την ευκαιρία. Να τους εκτιμάτε και να δείχνετε ότι σέβεστε τον κόπο και την προσπάθειά τους, ή ότι χαίρεστε που είστε εκεί, μαζί τους.

Αυτονομία

Η αυτονομία είναι η αίσθηση της ψυχολογικής ελευθερίας, του ελέγχου και της κυριαρχίας στη ζωή κάποιου. Δίνει στους ανθρώπους το αίσθημα ότι ορίζουν ελεύθερα τη ζωή και την τύχη τους.

Τέλος, σημαντική είναι η αυτονομία. Οι εσωστρεφείς λαχταρούν την ελευθερία της επιλογής.

Είναι άνθρωποι που θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη δική τους ζωή, να μην περιορίζονται από τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των άλλων, ούτε από την κριτική τους.

Να μην περιορίζονται από τις παρανοήσεις, από τα κουτσομπολιά και από την προσπάθεια των άλλων να τους αλλάξουν.

Πηγή: enikos

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.