Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε μια πολύ απλή απάντηση στην ερώτηση εάν πιστεύει στον Θεό

Ο Στίβεν Χόκινγκ μοιράστηκε τις απόψεις του για τον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα».

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η θρησκεία και η επιστήμη δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Έχοντας αυτό κατά νου, δεν θα ήταν δύσκολο να υποθέσουμε τη θέση του μεγαλύτερου επιστήμονα της εποχής μας για τη θρησκεία.

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών το 2018 και είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2002 με τίτλο «Η θεωρία των πάντων: Η προέλευση και η μοίρα του σύμπαντος».

Ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) —ένα είδος ασθένειας του κινητικού νευρώνα— το 1963, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Οι γιατροί του είχαν πει πως του απομένουν μονάχα δύο χρόνια ζωής.

Χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύστημα υπολογιστή, ήταν σε θέση να επικοινωνεί με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα πληκτρολόγιο πάνω σε μια οθόνη, το οποίο ήλεγχε με την κίνηση των μάγουλών του.

«Έχουμε αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε το μεγάλο σχέδιο του σύμπαντος»

Αναφερόμενος στην αναπηρία του στο τελευταίο του βιβλίο, έγραψε: «Για αιώνες, πίστευαν ότι οι ανάπηροι άνθρωποι όπως εγώ ζούσαν κάτω από μια κατάρα που τους είχε επιβάλει ο Θεός. Λοιπόν, υποθέτω ότι είναι πιθανό να έχω αναστατώσει κάποιον εκεί πάνω, αλλά προτιμώ να πιστεύω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με άλλον τρόπο, με τους νόμους της φύσης.

»Αν πιστεύετε στην επιστήμη, όπως εγώ, πιστεύετε ότι υπάρχουν ορισμένοι νόμοι που τηρούνται πάντα.

»Αν θέλετε, μπορείτε να πείτε ότι οι νόμοι είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι περισσότερο ένας ορισμός του παρά μια απόδειξη της ύπαρξής του».

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στη μετά θάνατον ζωή και λέει: «Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει και η άποψή μου είναι ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί σε μια βαθιά συνειδητοποίηση, ότι μάλλον δεν υπάρχει ούτε παράδεισος ούτε μεταθανάτια ζωή.

»Έχουμε αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε το μεγάλο σχέδιο του σύμπαντος και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων».

Σε μία συνέντευξή του στο BBC, μιλώντας για το μέλλον του σύμπαντος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της ανθρωπότητας.

«Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής», είχε δηλώσει.

Πηγή: In

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.