Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα προιόν που έχουμε όλοι στο μπάνιο μας εξολοθρεύει εντελώς τα κουνούπια

Τα κουνούπια, τα πιο θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη θα μπορούσαν να καταστραφούν από ένα απλό οικιακό προϊόν, λένε οι επιστήμονες.

Τα κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ζώο στον κόσμο μεταδίδοντας ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο κίτρινος πυρετός. Ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών είναι επομένως απαραίτητος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, πολλές από τις διαθέσιμες λύσεις εντομοκτόνων – οι οποίες βασίζονται σε σκληρές, συνθετικές χημικές ουσίες – γίνονται αναποτελεσματικές.

«Το πρόβλημα είναι η αντοχή ή η προσαρμογή των πληθυσμών κουνουπιών σε διάφορες κατηγορίες χημικών φυτοφαρμάκων», δήλωσε στο Newsweek ο Colince Kamdem, επίκουρος καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο. «Μερικοί πληθυσμοί μπορούν να επιβιώσουν από την έκθεση σε 10 φορές μεγαλύτερη δόση εντομοκτόνου που σκοτώνει τα ευαίσθητα κουνούπια».

Τα ανθεκτικά κουνούπια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική, η οποία φέρει ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό από τα 247 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας που αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο.

«Η αντίσταση στα εντομοκτόνα απειλεί να εμποδίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μείωση της επιβάρυνσης της ελονοσίας στην Υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε ο Kamdem. «Η ανάπτυξη πιο ισχυρών χημικών ουσιών είναι επειγόντως απαραίτητη για την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου των κουνουπιών».

Μια ειδική κατηγορία εντομοκτόνων που ονομάζονται νεονικοτινοειδή έχει δείξει πολλά υποσχόμενο σε εργαστηριακές δοκιμές και δοκιμές πεδίου ως δεύτερη άμυνα ενάντια στα ανθεκτικά κουνούπια. Αλλά δεν είναι όλα τα είδη κουνουπιών ευαίσθητα σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου στο περιοδικό PLOS Neglected Tropical Diseases, ο Kamdem και η ομάδα του ξεκίνησαν να βρουν μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για να αυξήσουν τη δραστικότητα αυτής της κατηγορίας εντομοκτόνων. Και αυτό που βρήκαν ήταν ότι η προσθήκη απλού σαπουνιού μπάνιου θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ των νεονικοτινοειδών κατά περισσότερο από 10 φορές.

«Οι μηχανισμοί αλληλεπίδρασης μεταξύ σαπουνιού και φυτοφαρμάκων παραμένουν ασαφείς», είπε ο Kamdem. «Με βάση τις γνώσεις μας για τις χημικές ιδιότητες των επιφανειοδραστικών ουσιών που περιέχονται στο υγρό σαπούνι, αυτές οι ουσίες πιθανόν να διαλυτοποιούν ορισμένα εντομοκτόνα και να μειώνουν το πάχος της επιδερμίδας του εντόμου, επιτρέποντας σε περισσότερα φυτοφάρμακα να φτάσουν στον στόχο τους στους ιστούς».

Και οι τρεις μάρκες σαπουνιού αύξησαν τη θνησιμότητα των κουνουπιών από 30 τοις εκατό σε 100 τοις εκατό σε σύγκριση με όταν τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνταν μόνα τους. Ωστόσο, τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν όταν τα σαπούνια συνδυάστηκαν με μια διαφορετική κατηγορία εντομοκτόνων γνωστών ως πυρεθροειδών.

Τα σαπούνια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη περιείχαν όλα μια ένωση από σπορέλαιο, αλλά ο Kamdem είπε ότι άλλα έλαια όπως το φυτικό έλαιο μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με νεονικοτινοειδή. «Η γενίκευση των ευρημάτων μας μένει να δοκιμαστεί», είπε.

Η ομάδα ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα για να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική, χαμηλού κόστους φόρμουλα εντομοκτόνων.

«Θα θέλαμε πολύ να φτιάξουμε ένα σκεύασμα σαπουνιού-εντομοκτόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους στην Αφρική και να είναι υγιές για τους χρήστες», είπε ο Kamdem. «Είναι άγνωστο αν μια τέτοια σύνθεση θα κολλήσει σε υλικά όπως οι κουνουπιέρες, αλλά η πρόκληση είναι και πολλά υποσχόμενη και πολύ συναρπαστική».

Πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.