Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Στη σύγκρουση με το Τελ Αβίβ, εκτός από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, εμπλέκονται ενεργά και οι άλλοι «πληρεξούσιοι» της Τεχεράνης

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.000  Ισραηλινούς και σε 34.000 Παλαιστίνιους.

Στον πόλεμο αυτόν, εκτός από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, που ούτως ή άλλως υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, εμπλέκονται ενεργά και οι άλλοι «πληρεξούσιοι» του Ιράν, δηλαδή η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι δυνάμεις Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης που δρουν από το έδαφος της Συρίας και το Κίνημα Ανσαρουλάχ, που είναι γνωστοί και ως Χούθι, από το όνομα του επικεφαλής τους.

Την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκε μια επίθεση με τετρακόπτερα πάνω από την πόλη Ισφαχάν του Ιράν. Για να κατανοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκε, να κάνουμε μια αναδρομή για τη δράση των «πληρεξουσίων» του Ιράν στην περιοχή, αφού έπειτα από επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς στη Συρία, ακολούθησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η απάντηση με την επίθεση στην πόλη Ισφαχάν.

Τον Μάρτιο του 2011 η… δημοκρατική Δύση επιχείρησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, χρησιμοποιώντας λιποτάκτες του συριακού στρατού, ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και την Τουρκία. Ήταν μια κλασική επιχείρηση «πορτοκαλί επανάστασης» που έγινε στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Τότε απέτυχαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, λόγω της ισχυρής αντίδρασης Ρωσίας και Κίνας στο Σ.Α. του ΟΗΕ, όπου δεν επέτρεψαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και άρχισε μια επιχείρηση εξουδετέρωσης της απειλής στο έδαφος, με στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν.

Το Ιράν ενεπλάκη το 2013, στέλνοντας στη Συρία μονάδες των ειδικών δυνάμεων (Δύναμη Κουντς) των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίες τότε είχαν διοικητή τον Κασίμ Σουλεϊμάνι, εμπνευστή της δημιουργίας ενός δικτύου πληρεξουσίων, με στόχο την άσκηση επιρροής και «πολιορκίας» του Ισραήλ.

Με την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αυτό το δίκτυο πληρεξουσίων του Ιράν ανέλαβε δράση με κάθε είδους επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Πρωταγωνιστής των επιθέσεων αυτών, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία όμως σε έναν βαθμό καθοδηγείται και τροφοδοτείται με όπλα και πυρομαχικά και από τις ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης που σταθμεύουν στη Συρία. Τα όπλα και τα πυρομαχικά μεταφέρονται στη Συρία κυρίως αεροπορικώς, στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, τα οποία, εξ αυτού του λόγου, έχουν δεχτεί πολλές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.

Επίσης, επιθέσεις έχουν δεχτεί και εγκαταστάσεις των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό και σε άλλες περιοχές της Συρίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αντιδράσει το Ιράν στις επιθέσεις αυτές. Μέχρι που δέχτηκε αεροπορική επίθεση το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου 2024, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο ανώτατος διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ταξίαρχος Μοχαμέντ Ρεζά Ζαχεντί, και άλλοι επτά Ιρανοί αξιωματικοί.

Η επίθεση σε διπλωματική αποστολή ξένης χώρας ισοδυναμεί με επίθεση στο έδαφος της χώρας αυτής και αυτό έφερε το Ιράν σε σοβαρό δίλημμα. Να απαντήσει το ίδιο στην επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ή μέσω πληρεξουσίων. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αφού, αν απαντούσε το ίδιο, υπήρχε κίνδυνος ανταπάντησης από πλευράς του Ισραήλ, κάτι που σημαίνει πόλεμος.

Γι’ αυτό το Ιράν επί δεκατρείς ημέρες στάθμισε όλες τις παραμέτρους, ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι θα πραγματοποιήσει μια επίθεση περιορισμένου πλήγματος, χωρίς απώλειες αμάχων, θέλοντας να δείξει ότι η επίθεση αποσκοπεί στην απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου και ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί κλιμάκωση.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε την επίθεση με τη βοήθεια των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και Σ. Αραβίας, πλην όμως ορισμένοι πύραυλοι, πιθανόν υπερηχητικοί, έπληξαν δύο αεροπορικές βάσεις, του Ναβατίμ και του Ραμόν.

Το Ισραήλ θέλησε να απαντήσει, όμως βρήκε απέναντί του τείχος. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, που το βοήθησαν στην αντιμετώπιση της επίθεσης του Ιράν, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετοι με κάτι τέτοιο. Αυτό υποχρέωσε το Ισραήλ, έπειτα από τέσσερα πολεμικά συμβούλια, να απαντήσει στην επίθεση της Παρασκευής, που ήταν μικρής κλίμακας και με drones, τα οποία αναχαιτίστηκαν από την ιρανική αεράμυνα.

Δεδομένου ότι ακολουθεί το εβραϊκό Πάσχα, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια «αναγκαστική εκεχειρία» τις επόμενες ημέρες. Μετά, βλέπουμε..

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.