Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ! ΘΕΛΕΙ την «πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο», αλλά…

Για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης –κάνοντας προεκλογική επίσκεψη στο Μπραχάμι- είπε απερίφραστα ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές «είναι εθνική κάλπη». Οι έως τώρα διατυπώσεις του ήταν επαμφοτερίζουσες. Η πιο πρόσφατη εκείνη στο κλείσιμο του συνεδρίου της ΝΔ, πριν από δύο εβδομάδες, όπου είχε αναφέρει ότι «οι ευρωεκλογές είναι μία μάχη με ευρωπαϊκό όσο και εθνικό αποτύπωμα»…

Καθώς μας χωρίζουν λιγότερες από πενήντα ημέρες πλέον από τις ευρωκάλπες, αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού να αποδεχτεί ως τέτοια την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αποκτά ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως γεννά άλλα θέματα που χρήζουν απαντήσεων.

Η κυβερνητική προπαγάνδα διατείνεται βεβαίως ότι ο κ. Μητσοτάκης το έκανε ενθαρρυμένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ, ύστερα από μια μακρά πτωτική περίοδο, να «τσιμπάει» κάτι. Αυτή ωστόσο είναι η μισή αλήθεια.

Αν αναγνωρίζει ως «εθνική κάλπη» τις ευρωεκλογές θα πρέπει καταρχάς να αποδεχτεί ότι και η σύγκριση θα γίνει με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Τότε που το γαλάζιο ποσοστό ήταν 40,56%…

Την «πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο» δεν γίνεται να συνεχίσουν να τα έχουν. «Εθνική κάλπη» και παραλληλισμός με το 33,12% που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΝΔ -όπως είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας που ετοιμάζουν στα επιτελεία τους- δεν συμβαδίζουν και τόσο πολύ.

Αυτό που στην πραγματικότητα βγάζει η νέα τακτική δεν είναι η φαινομενική «ικανοποίηση» από τις δημοσκοπήσεις αλλά -αντίθετα- το άγχος και ο φόβος για την χαλαρή ψήφο και την αποχή. Η ενίσχυση της αντιπολίτευσης είναι όντως, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η μικρότερη απειλή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να κινηθεί σε αυτά τα θολά νερά διότι βλέπει έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές ότι το παιχνίδι της γαλάζιας συσπείρωσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει -ακόμη και μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη και τις life style επιλογές- ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει είναι το πώς θα «πείσουν» -ή και θα τρομάξουν- τους δυσαρεστημένους και θυμωμένους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους ώστε να πάνε στην κάλπη αντί να γυρίσουν την πλάτη και να απέχουν στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα.

Υποχρεώνεται δηλαδή να πάρει αυτόν τον μονόδρομο διότι το ποσοστό της 9ης Ιουνίου όπως πάνε τα πράγματα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της «γαλάζιας» αποχής…

Ένα μικρό σχετικό παράδειγμα: Ακόμη και το («ανεβασμένο») 32,3% που -με την αναγωγή- δίνει στη ΝΔ η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, σημαίνει ότι από τις 2.115.322 ψήφους του περασμένου Ιουνίου χάνει ήδη κοντά στους 400 χιλιάδες ψηφοφόρους. Κι όσοι περισσότεροι προτιμήσουν νη μην πάνε καν να ψηφίσουν, τόσο το γαλάζιο ποσοστό θα πέφτει…

Ο ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.