Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η NASA ρίχνει ογκόλιθους στον Άρη με την αποστολή DART, κατά λάθος…

Νέα έρευνα δείχνει ότι η αποστολή DART της NASA, που αποσκοπούσε στην ανακατεύθυνση αστεροειδών, μπορεί να έχει προωθήσει κατά λάθος ογκόλιθους προς τον Άρη. Η επιτυχής εκτόξευση του DART οδήγησε στην απροσδόκητη εκτίναξη 37 μεγάλων ογκόλιθων στο διάστημα. Αν και δεν αποτελούν άμεση απειλή για τη Γη, οι ογκόλιθοι αυτοί μπορεί να διασταυρωθούν με την τροχιά του Άρη μέσα σε 6.000 χρόνια, σύμφωνα με προσομοιώσεις.

Ο πιθανός αντίκτυπος στον Άρη εξαρτάται από τη σύνθεση των ογκόλιθων: οι ασταθείς θα μπορούσαν να διαλυθούν στην αραιή ατμόσφαιρα του Άρη, ενώ οι στερεοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κρατήρες πρόσκρουσης. Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για προσοχή στις μελλοντικές αποστολές εκτροπής αστεροειδών για την αποφυγή απρόβλεπτων συνεπειών.

Ο Marco Fenucci, μαθηματικός που συμμετείχε στη μελέτη, τονίζει τη σημασία της αξιολόγησης των κινδύνων που συνδέονται με την εισαγωγή περισσότερων συντριμμιών στο διάστημα. Αν και θεωρητικό προς το παρόν, το ενδεχόμενο αυτό αναδεικνύει την ανάγκη επαγρύπνησης της παρακολούθησης των αστεροειδών κοντά στη Γη και του προσεκτικού σχεδιασμού των διαστημικών αποστολών, όπως η DART της NASA, για τον μετριασμό των πιθανών απειλών για τον πλανήτη μας.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τους αστεροειδείς, η προστασία της Γης παραμένει πρωταρχικό μέλημα. Οι προσπάθειες πρόβλεψης και διαχείρισης της τροχιάς των διαστημικών σκουπιδιών αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πλανήτη μας απέναντι στους κοσμικούς κινδύνους.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.